İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Ankara'da

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Ankara'da
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bulunan İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Johnson, Erdoğan’a hakaret içeren şiir konusunun Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerde gündeme gelmediğini söyledi.

Johnson, İngiltere'nin köklü yayınlarından haftalık The Spectator dergisinin düzenlediği ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret şiiri yarışması’nın kazanan ismiydi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ortak basın toplantısında konuşan Johnson’a Ankara’daki temaslarında hakaret şiiri konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu ve “Özür dileyecek misiniz?” dendi.

Johnson’ın buna yanıtı “Aslında bu hiçbir şekilde detaylı konuşmalarımızda dile getirilmedi. Buna ben de şaşırdım. Bunu ilk dile getiren siz oldunuz” oldu.

Britanya Dışişleri Bakanı şöyle devam etti: “Türkiye’de, Ankara’da, İstanbul’da bir araya geldiğim insanlar Birleşik Krallık’ın burada olmasının Türkiye’nin demokrasisi için bir taahhüt olduğunun farkında. Birleşik Krallık aslında Türkiye’nin demokrasinin kurulmasında ne kadar merkezi olduğunun farkında ve aslında şaşırdım, hiçbir şekilde dile getirilmedi bu.”

"PKK KONUSUNDA İNGİLTERE İLE AYNI ÇİZGİDEYİZ"

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye meselesinde İngiltere’yle aynı çizgide olduğunu söyledi. Bakan, İngiltere’nin PKK’yla mücadele konusunda Türkiye’ye destek verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamasının satırbaşları şu şekilde;

"İngiltere'nin AB'den ayrılması elbette bizi üzmüştür ama Birleşik Krallık halkının iradesine herkesin saygı duyması gerekiyor. Türkiye-İngiltere arasında ilişkilerin yeni bir boyut kazanması için fırsat olarak görülebilir. 

İkili ticaretimizin 2009'dan beri sürekli arttığı nadir ülkelerden bir tanesidir. Biz karşılıklı yatırımların artırılması ve ikili ticaret hacmimizin artması için aramızdaki mekanizmaları hayata geçirmek istiyoruz. Sayın Başbakanımız Theresa May'i Türkiye'ye davet etti. Ortak ekonomik ve ticari komisyonumuzu da bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. 

May'in ziyaretinde iş forumu düzenlemek istiyoruz.

Özellikle Suriye ve bölgesel konularda aynı düşünüyoruz. Bu ülkelerin DAEŞ'ten temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda İngiltere'yle Türkiye arasında tam bir görüş birliği var. Bölgedeki gerçekleri en iyi şekilde bilen iki ülkeyiz. Bundan sonra daha etkili stratejiyle bir taraftan DAEŞ'i temizleyebilir, diğer taraftan Suriye'nin geleceği için adım atabiliriz.

Maalesef bugün Suriye'de ateşkesi ihlal eden rejim var. Tüm anlaşmalara rağmen Halep'te sivilleri öldüren zalim bir Esad rejimi var.

Birleşik Krallık'ın özellikle İngiltere'deki PKK'ya yönelik politikasından memnunuz. Bundan sonraki süreçte de bu desteğin artarak devam etmesi en büyük arzumuz.

Türkiye ve Suriye'de Avrupa'nın anlayışı değişmeli. Suriye ve Irak'ta PKK'nın uzantıları olan PYD YPG de Kürt kardeşlerimizi temsil etmiyor. Bunu iyi bri şekilde görürsek terör örgütlerini ayırabiliriz. Bu vesileyle YPG ve PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerine izin veren başta Belçika olmak üzere bu ülkeleri kınadığımızı belirtmek isterim."

Çavuşoğlu’nun ardından söz alan Johnson ise şunları söyledi:

— Benim atalarım buradan aslında. Aslında büyük amcam zannediyorum sizin yaptığınız işi yapıyordu. Kuzenim Selim de aynı şekilde. Bu bakanlıkta benim ailemin bir tarihi var.

— Dün Gaziantep’e gittim. Türk hükümetinin orada ne kadar kahramanca çaba gösterdiğini gördüm.

— Türkiye merkezi bir öneme sahip.

— Kıbrıs’taki çözümden bahsettik.

— İki ülke arasında ekonomik etkileşim son derece önemli.

— AB’den ayrılacağız ama Avrupa’dan ayrılmayacağız. Avrupa politikası içerisinde Türkiye’nin destekçisi olacağız.

"GÜLEN KONUSUNDA CİDDİ DAVRANMAMIZ GEREKİYOR"

Bir gazetecinin “İngiltere’nin Gülen grubuna karşı ne tür önlemler aldığına” ilişkin bir sorusu üzerine Johnson şunları söyledi:

"Gülenizm ve onların davranış biçimi aslında bizim yeni karşılaştığımız bir şey. Türk meslektaşlarımızdan bilgi alıyoruz. Dünyadaki diğer örgütlerden farkları konusunda bilgi alıyoruz. Temmuz’da olan şiddet içerikliydi. Buna ciddi bir şekilde bakmamız gerekiyor. Gülen örgütünün ülkemizde yaratabileceğini sonuçlar konusunda çok ciddi davranmamız gerektiğini düşünüyorum."