İngiltere’de Brexit çatlağı

İngiltere’de Brexit çatlağı
İngiltere’de Brexit çatlağı derinleşiyor. İşçi Partisi, May hükümetinin AB ile yapacağı anlaşma için red oyu kullanıp AB içinde kalınması için referandum yapılması talebinde bulunacak.

Serkan TALAN / Yeniçağ

İngiltere’nin AB’den ayrılmasına 6 ay kala ülkede ciddi bir kriz yaşanıyor. Başbakan May ve İngiltere’deki Brexit heyeti AB ile ayrılık sonrası ilişkileri düzenleme konusunda henüz bir yol kat edemedi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra özellikle ticari ilişkilerin nasıl düzenleneceği netlik kazanmadı. Ayrıca ülkedeki muhalefet birliğin içinde kalınması konusundaki ısrarını sürdürüyor.

İngiliz İşçi Partisi Brexit sözcüsü Keir Starmer, İngiltere’de muhalefette bulunan İşçi Partisi’nin Başbakan Theresa May’in AB ile yapacağı bir anlaşmanın aleyhinde oy kullanacağını ve ülkenin AB’de kalması yönünde yapılacak bir referanduma gidilmesi için çalışma yapacağını söyledi.

Stamer, AB ile yürütülen Brexit görüşmelerinin oldukça kötü geçtiğini vurgulayarak “Biz, İşçi Partisi olarak, kötü bir anlaşmayı reddedeceğiz ya da hiçbir anlaşma yapmayacağız, çünkü bu, ülkemiz için iyi bir şey değil” dedi.

İşçi Partisi pek çok kez, hükümetin AB ile yürüttüğü görüşmelerin ülke çıkarına aykırı olduğunu belirtmiş ve İngiltere’nin AB içinde kalması gerektiğini savunmuştu.

İşçi Partisi’nin parlamentoda sahip olduğu çoğunluk, hükümetin Brexit anlaşmasını yasalaştırması konusunda kilit role sahip. Hükümetin, parlamentoda yüzde 13 çoğunluğa sahip İşçi Partisini nasıl ikna edeceği ise merak konusu.

İşçi Partisi’nin Brezit anlaşmasına red oyu verip sonrasında ise ülkenin AB içinde kalması için referandum yapılması için hükümet üzerinde baskı kurması bekleniyor.

İlgili Haberler