Aysun Kayacı’nın yaptığı vergi paylaşımı tık rekoru kırdı. Dağdaki çobanla benim oyum niye eşit deyince linç edilmişti

Aysun Kayacı’nın yaptığı vergi paylaşımı tık rekoru kırdı. Dağdaki çobanla benim oyum niye eşit deyince linç edilmişti
"Dağdaki çobanla benim oyum niye eşit" sözüyle sık sık gündeme gelen Aysun Kayacı, bu kez de vergilerle ilgili bir espri patlattı. Aysun Kayacı’nın paylaşımı sosyal medyada kısa sürede viral oldu.

İngiltere''de yaşayan eski manken Aysun Kayacı, Twitter hesabından vergilerle ilgili dikkat çeke bir paylaşımda bulundu.

Kayacı, 1 Nisan günü paylaştığı mesajda "Vergiyi Sümerler, verginin vergisinin vergisini de AKP buldu.." ifadelerini kullandı.

Aysun Kayacı’nın paylaşımı kısa sürede binlerce beğeni ve yorum aldı.

Kayacı daha önce de katıldığı bir canlı yayında "Dağdaki çobanla benim oyum niye eşit" sözüyle Türkiye’nin gündemine oturmuştu.

Öte yandan AKP 2002-2017 arası toplamda 4,3 trilyon TL vergi toplanmış. Aynı dönemde toplanan bu verginin ABD Doları karşılığı ise toplamda 2,2 trilyon dolardı.

AKP’nin 2020 yaptığı büyük vergi düzenlemesi ise şöyleydi:

YAZAR, RESSAM, YAZILIMCIYA VERGİ

Gelir Vergisi Kanunu 18. maddede, yazar, ressam gibi sanatçılar, yazılımcılar ile mucitlerin buluş ve eserlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuldu. Yeni düzenleme ile bu istisnaya gelir sınırı getiriliyor. Bu kapsamda elde edilen gelirler yıllık 500 bin TL’yi aştığında istisna dışına çıkacak ve gelir vergisi ödenecek. 500 bin ve üzeri, taslakta yüzde 35 vergi dilimine denk geliyor.

DÖVİZ VERGİSİ

Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için stopaj oranının yüzde 20’ye kadar artırılmasına yönelik Cumhurbaşkanına yetki veren bir düzenleme taslağa konuldu.

SPORCU VERGİSİ YÜKSELTİLECEK

En üst liglerdeki sporcular için yüzde 15 olan oran yüzde 20’ye yükseltilecek. Yıllık geliri 500 bin TL’yi aşanlar için yıllık beyanname zorunluluğu getirildi.

İKİ YENİ VERGİ

1- Dijital Hizmet Vergisi

Sayısal hizmet veren kuruluşların gelirlerinin vergilemesi için Dijital Hizmet Vergisi Kanunu düzenlenecek. Lüks konutların vergilemesi için de Değerli Konut Vergisi getirilecek. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile, Türkiye’de sunulan bazı sayısal hizmetlere vergi getiriliyor. Dijital Hizmet Vergisi yüzde 7,5 olacak. Bu verginin mükellefi, “dijital hizmet sağlayıcısı” olacak. Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon TL’den aşağıdaysa veya dünya genelinde elde ettiği hasılatı 750 milyon Euro veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar vergiden muaf olacak. Dijital hizmet vergisinin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılat oldu.

2- Değerli Konut Vergisi

Değeri 5 milyon TL’nin üzerindeki konutlar için yeni bir vergi olan “Değerli Konut Vergisi” getirilecek. Değerli konut vergisi oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Türkiye sınırları içinde bulunan meskten nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi olacak. Binanın değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yapacağı ya da yaptıracağı değerleme ile belirlendi.

EMLAK VERGİSİ DÜZENLEMELERİ

Taslak ile emlak vergisi ile tapu harcı matrahının alt sınır hesaplamasında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, her ikisi için alt sınır, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yapılan veya yaptırılan değerleme ile emlak vergisi değerinden yüksek olanı matrah olarak kabul edildi.

Döviz alım-satımını kapsaması nedeniyle, döviz kullanımını caydırıcı özelliği nedeniyle daha önce binde 1 olarak uygulanmaya başlayan BSMV, binde 2’ye yükseltildi.

İlgili Haberler