İngiltere’den flaş karar: Türkiye’den aldıkları tıbbi malzemeleri iade ediyorlar

İngiltere’den flaş karar: Türkiye’den aldıkları tıbbi malzemeleri iade ediyorlar
İngiltere’nin Türkiye’den ihraç ettiği tonlarca maske ve koruyucu giysiyi kendi standartlarına uymadığı gerekçesiyle geri göndereceği ve ödediği ücreti geri isteyeceği öğrenildi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

İngiltere, Türkiye’den ihraç ettiği ve 22 Nisan’da teslim aldığı koruyucu giysi ve ekipmanları geri göndermeye hazırlanıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Türkiye’den gelen maske ve koruyucu giysilerin Heathrow Havalimanı’na yakın bir yerde tutulduğunu doğruladı.

Guardian gazetesinin haberine göre, İngiliz yetkililer malzemelerin standartlarına uymadığını belirtirken, Türkiye’ye ödenen ücretin de iadesini talep edecekleri belirtiliyor.

İngiliz sağlık yetkilileri daha önce hükümete yaptıkları uyarıda standartlarına uymayan ürünlerin alınmaması gerektiğinin altını çizmişti.

İngiltere’de korona virüs salgını ile mücadele eden doktorların maske ve koruyucu giysi bulmakta zorlanmaları ve stok yetersizlikleri büyük tartışma konusu olmuş ve Türkiye’den maske ve koroyucu giysi ihracatına yönelik yasakların gevşetilmesi istenmişti.

İngiltere ve Türkiye arasında yaşanan maske diplomasisi sonucu Londra’ya 22 Nisan’da inen uçakta çok sayıda maske ve koruyucu giysi bulunuyordu.

İngiltere İskan Bakanı Robert Jenrick, daha önce ülkedeki tıbbi ekipman sıkıntısından bahsetmişti. Ve "Türkiye'den yaklaşık 84 tonluk büyük bir kişisel koruyucu ekipman sevkiyatı bekliyoruz. Bunun içinde 400 bin önlük de olacak" demişti.

İngiltere Tabipler Odaları Birliği, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir araştırmada doktorların maske ve koruyucu giysi bulmakta zorlandığı ve doktorların neredeyse yarısının kendi imkanlarıyla korunmaya çalıştığı vurgulanmıştı.