İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Jonshon

İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Jonshon
İngiltere’de Theresa May’in istifası sonrası yeni Başbakan belli oldu. Muhafazakar Parti’de yapılan oylamada Boris Johnson yeni Başbakan oldu.

İngiltere bugün yeni başbakanını seçti. Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini oldu.

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan Boris Johnson ve Jeremy Hunt arasında geçiyordu.

Boris Johnson, ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim’de AB üyeliğinden çıkarmayı hedefliyor.

ALİ KEMAL'İN ÖZ TORUNU

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson, Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapan ve Milli Mücadele karşıtlığı ile bilinen Ali Kemal'in öz torunu. 

Damat Ferit Paşa Hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapan ve bu esnada Millî Mücadele aleyhine sert tutumlar gösteren Ali Kemal, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi.

Ali Kemal, Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı düşmanlarınca 'Artin Kemal' şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Millî Mücadele'ye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak görülür.

BAKANLARDAN İSTİFA BEKLENTİSİ

Boris Johnson henüz göreve başlamadan iki darbe aldı… Önce İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Johnson’ın başbakan seçilmesi halinde istifa edeceğini açıklamıştı. Hammond, önceki gün canlı yayında yaptığı açıklamayla Boris Johnson'ın başbakan olması durumunda istifa edeceğini duyurmuştu. Hammond, “Kovulmayacağımdan eminim. Çünkü o aşamaya gelmeden istifa edeceğim. Boris Johnson'ın başbakan seçileceği göz önüne alınacak olursa, onun kabinesinde görev alma koşulunun 31 Ekim'de anlaşmasız bir Brexit'i kabul etmeyi içerdiğini anlıyorum. Bu, benim asla imzalayamayacağım bir şey” demişti.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra bugün İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakanı Alan Duncan istifa ettiğini duyurdu. Yerel basın Duncan'ın Johson'nun göreve gelişini protesto ettiğini yazdı. Duncan, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la Brexit süreci konusunda sert polemik yaşamıştı.

İlgili Haberler