İnşaat sektörüne güvende büyük düşüş!

İnşaat sektörüne güvende büyük düşüş!
Vatandaşlar ve iş dünyasının inşaat sektörüne güveni her geçen düşüyor. Ocak ayında yüzde 56,7 olarak açıklanan inşaat güven endeksi, şubat ayında 51,8’e kadar geriledi.

Emlak ve inşaat pazarında yaşanan ekonomik daralma vatandaşın ve iş dünyasının sektöre olan güvenini daha da zayıflattı.

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 56,7 iken, Şubat ayında yüzde 8,7 oranında azalarak 51,8 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 12,1 ve yüzde 6,4 azalarak 40,8 ve 62,8 değerlerini aldı.

PERAKENDE SEKTÖRÜNE DE GÜVEN AZALDI

İş dünyasının güven kaybı yaşadığı noktalardan biri de perakende ticaret sektörü oldu. Sektöre olan güven, Şubat ayında yüzde 1,9 oranında azalarak 90,8 oldu. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 4,4 azalarak 74,1 ve 85,5 değerlerini aldı.

HİZMET SEKTÖRÜNE OLAN GÜVEN ARTTI

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ise Ocak ayında 78,3 iken, Şubat ayında yüzde 1,5 oranında artarak 79,5 oldu. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 5,5 ve yüzde 1,8 artarak 75 ve 72,5 değerlerini aldı.