İnsan hakları ihlalleri arttı

İnsan hakları ihlalleri arttı

Türkiye son on yılda, demokraside, hukukun üstünlüğünde, insan hakları ve siyasi özgürlüklerde çok kan kaybetti. Bunu biz yaşadığımız için daha az fark ediyoruz. Ama dışardan bakınca durum çok daha kötü görünüyor. Medeni dünya bu hakları ekmek ve sudan önce görüyor. Zira Batı acı bir faşizm tecrübesi yaşadı. Bu tecrübeden sonra 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından temel insan hak ve özgürlüklerinin belirlendiği ''''İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'''' kabul edildi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi''ne Türkiye''nin de aralarında bulunduğu BM üyesi 48 devlet "olumlu" oy verdi. 8 devlet, çekimser oy kullandı. Bunlardan altısı Sovyetlere dahil ülkelerdi. O dönemde Sovyetlerin başına Stalin vardı. Stalin insanlığa en az Hitler kadar zarar vermiştir. 

Güney Afrika ve Suudi Arabistan da çekimser oy kullandı. Güney Afrika''da ırkçı bir yönetim vardı. Suudi Arabistan ise, Bildirgede  benimsenen bazı ilkelerin, İslam ve Şeriat kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle çekimser oy kullandığını açıkladı. Aslında Suudilerin yaptığı kralın haklarını korumaktı.

Türkiye İnsan Hakları ile ilgili tüm BM kararlarını, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Mahkemesi''ni onaylamış ve Anayasa''da da bu haklara üstünlük tanımıştır. Buna rağmen en fazla ihlal Türkiye de olmuştur.

1. Avrupa Birliği ile müzakerelerin durdurulmasının nedeni, Türkiye de yaşanan demokrasi ve insan hakları ihlalleridir. Avrupa Birliği Ekim 2021''de hazırladığı dönem raporunda;

* Türkiye''nin Demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler olduğunu,

* Demokrasi ve İnsan Haklarında gerilemenin devam ettiğini,

* Türkiye''nin, Avrupa''nın Hukukun Üstünlüğü, Yargının Bağımsızlığı, Demokrasi ve temel haklarda devam eden kötüleşmeye ilişkin ciddi kaygılarına cevap vermediği ve bunun için ilişkinin askıya alındığını açıkladı.

2. uluslar arası Gazeteciler Federasyonu, 2020''de Dünya çapında en fazla hapiste gazetecinin olduğu ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Ayrıca Hükümetin 100 den fazla haber kanalını kapattığını, birçok gazeteciyi işten çıkardığını ve düzinelerce gazetecinin ise yargılamada olduğunu ilave etti.

3. Fredoom House, Dünya özgürlükler evi 2020 endeksinde Türkiye 100 üzerinden 32 puan aldı. Dünya''da Türkiye son on yılda demokrasi ve İnsan haklarında en fazla kan kaybeden ikinci oldu. 2017 den sonra insan hakları ve demokratik özgürlükler statüsünde özgür olmayan ülkeler statüsüne geriledi.

2021 İnternet kullanımı raporunda da; Türkiye 100 puan üzerinden 34 puan aldı ve internette özgür olmayan ülkeler arasında gösterildi.

4. Dünya Adalet Projesi Hukukun üstünlüğü sıralamasında Hükümetin parlamento tarafından denetlenmesi ve frenlenmesinde Bölge ülkeleri içinde en son sırada, fert başına gelir düzeyi benzer ülkeler içinde sondan ikinci ve Dünyada 128 ülke içinde 124 sırada yer alıyor.

Türkiye temel haklar da bu 128 ülke içinde 123 sırada yer aldı.

5. Bunlar dışında, Bireysel özgürlükler, ekonomik eşitsizlikler, gözaltı süreci, Kadın hakları konusunda Türkiye sürekli tenkit ediliyor.

Bizim toplumda demokrasi talebi düşüktür. Bunun bir nedeni de İslamın demokrasiye 1400 yıl önceki gözle bakmasıdır. Ama bizim toplum aynı zamanda batı demokrasinin ve yaşam tarzının tadını aldı. Ancak İnsan hakları ihlallerine biraz geç,  iş başa düşünce tepki veriyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 19-21 Mayıs 2021 tarihlerinde Türkiye çapında yapılan anket çalışmasının sonucunda Halkın yüzde 55,9''u gidişattan endişeli olduğunu, Halkın yüzde 14''ise gidişattan dolayı kızgın olduğunu bildirdi.

Yani halkın üçte ikisi gidişattan memnun değil.

Yazarın Diğer Yazıları