İnsanın canı üzerinden ihale oyunları

Geçenlerde elime bir bilirkişi raporu ulaştı…

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği-Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nin hazırladığı bir rapor.

Rapora konu olay, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanmış.

Emniyet Müdürlüğü'nde yangın söz konusu olduğunda otomatik olarak devreye girmesi gereken yangın söndürme ekipmanı detektörleri otomatik olarak değil görevli personelce manuel olarak butona basılarak çalıştırılmış.

Yangın söndürme cihazı da çalışma esnasında etrafa sıcak ve yakıcı malzeme atmaya başlamış daha büyük tehlike oluşmasına sebep olmuş.

Üretici firma "DSPA" diye bir şirket.

Firmaya ait yangın söndürme cihazı ile canlı tatbikat yapılmış, ekipmanın, internet sitesinde gösterildiği gibi işlevini yapmadığı, çalışması sırasında ortama sıcak parçacıklar attığı ve aşırı derecede ısındığı gözlemlenmiş ve tatbikat kayıt altına alınmış, resmedilmiş.

Teknik test yeterli gelmemiş olacak ki DSPA firmasının Ankara Keçiören Belediyesi'ne kullanımı için gidilmiş.

Belediyenin teknik görevlisi de açıklamasında yakın zamanda kendilerinin de elektrik kesici odasında sebebini bilmedikleri bir olay neticesinde yangın söndürme ekipmanının devreye girmesi ile odada çok ciddi yanıklar oluştuğunu ve ekipmanı söküp kaldırdıklarını ifade etmiş.

Belediyede çok sayıda yangın söndürme cihazının bulunduğu ve de özellikle arşiv odasında, kütüphane gibi önemli yerlerde kullanıldığı da tespit edilmiş.

Raporun sonunda; yaşanan sıkıntının yanlış montaj ile ortaya çıkması mümkün olmadığı, ürünün internet sitesinde reklam edildiği gibi kesinlikle çalışmadığı, kullanımının çok riskli olduğu belirtilmiş.

DSPA firması kim diye araştırdığım zaman labirentler içerisine giriyorsunuz.

İşin içine Ankara Büyükşehir Belediyesi de giriyor.

Sırası ile anlatayım…

Camport adlı bir firma var.

Bu firma (2016/214210 ihale kayıt no ile) 3 milyon 670 bin TL değerinde ihale alıyor. Firma ihaleyi aldıktan sonra unvan değiştiriyor ve Temel Yaşar İnşaat oluyor. Sonra bu firma da unvan değiştiriyor ve DSPA Ltd. oluyor. Sonra da DSPA A.Ş. oluyor.

DSPA firmasının sahipleri kim dersiniz?

Muhammet Ali Ak, Yusuf İslam Ak, Halid İslam Ak ve İbrahim Bayraktar. "Ak" soy isimli kişiler Keçiören eski belediye başkanı hali hazırda Sakarya Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak'ın oğulları.

Yani tesadüf mü yoksa arka planda firmanın sahibi onlar mıydı bilinmez. Yoksa Sayın Mustafa Ak Keçiören Belediye Başkanı olduğu zaman kendi oğullarından yangın söndürme sistemi almamıştır herhalde!

Hiç olmamış bir şey bu!

Dahası da var…

Yine bir ihale... (2018/512632)

İhaleyi düzenleyen kurum EGO Genel Müdürlüğü. İhale bitene kadar 2 defa zeyilname (İhale üzerinde değişiklik yapılması durumunda düzenlenmesi gereken belge) yayınlanıyor. Sonuçta İşi 3 milyon 910 bin TL bedel ile Detay Yalıtım adlı firma alıyor.

İhalede teklif veren firmaların KİK (Kamu İhale Komisyonu) itirazlar yapmasına rağmen 31 Mart seçimlerinden 2-3 gün önce ihale sözleşmesi yapılmış ve Nisan ayında da yer teslimi yapılmış.

Peki, İhaleyi alan firma işi kime veriyor dersiniz?

Yine DSPA adlı firmaya veriyor. Tabii bu durum ihaleye teklif veren firmaların dikkatini çekiyor ve başvuru yapıyorlar.

İtiraz eden firmalar, raylı sistemlerde kullanılacak Aerosol Gazlı Söndürme Sistem ihalesi Yerli Malı alım zorunluluğu olmasına karşın yerli teklifi veren firma ve firmalar çeşitli bahanelerle ihaleden elendiğini iddia etmişler ve 3 kez zeyilname yayınlatıldığını belirtmişler.

EGO yetkililerine durumu sordum doğruladılar. İhaleye katılan firmalar birbirleri hakkında dilekçeler vermişler.

Benim üzerinde durduğum durum ise Keçiören eski Belediye Başkanı görevde olduğu süre içerisinde oğullarına ihale vermiş midir? Ya da oğullarından mal alan başka bir firmaya iş vermiş midir?

Çünkü artık Türkiye'de liyakat kalmadığı gibi ihale alan firmalar aldıkları işten çok parasına odaklanmış durumdalar. O işi yapıp yapamayacakların önemi bile yok çünkü denetlenmeyeceğini biliyorlar.

İşin içerisine eş, dost, çoluk çocuk, hısım akraba da girince ortaya insanların canı üzerinden yapılan pazarlıklar çıkıyor.

Neresinden tutsanız elinizde kalıyor…

Yazarın Diğer Yazıları