İnsanlar eve kapandı, para harcamayı unuttu

İnsanlar eve kapandı, para harcamayı unuttu
Korona virüs salgını nedeniyle birçok ülkede alınan sıkı tedbirler insanların büyük ölçüde tasarruf yapmasını sağladı. Açıklanan son rakamlara göre, Avrupa Birliği ülkelerinde insanların yaptığı tasarruflar ciddi artış gösterirken, bu rakamın tedbirlerin devam etmesi durumunda 400 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Korona virüs salgını nedeniyle ekonominin daralması ve birçok işletmenin kapalı olması insanların daha fazla tasarruf yapmasına neden oluyor. Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa’da bankaların mevduatlarında salgın döneminde ciddi artışlar gözlemlendi. Haberde insanların salgın nedeniyle oluşması beklenen ekonomik kriz nedeniyle daha fazla tasarrufa gittikleri vurgulandı.

Avrupa Merkez Bankası ve Bank of England’ın açıkladığı verilere göre, korona virüs salgının başlaması sonrası Avrupa’nın 5 büyük ekonomisinde tasarruf oranlarının Mart ayında ortalamanın oldukça yukarısında olduğu vurgulandı.

Fransa Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, ülkede korona virüs tedbirlerinin uygulanmaya başlanmasından bu yana oluşan tasarrufların toplamı 60 milyar euronun üzerine çıkarken, bu rakamın daha da yukarı çıkmasının beklendiği kaydedildi.

Avrupa’nın önemli ekonomilerinden İtalya’da tasarruflar mart ayında 16,8 milyar euro, İspanya’da 10,1 milyar euro, ve İngiltere’de ise 13,1 milyar sterlini buldu.

400 MİLYAR EUROLUK EKSTRA TASARRUF BEKLENTİSİ

Öte yandan Alman sigorta şirketi Allianz, Avrupa Birliği ülkelerinde tüketicilerin toplam 400 milyar euroluk ekstra tasarruf sağlamalarını bekledikleri açıkladı. Bu rakam AB ekonomisinin yüzde 3’üne denk geliyor.

Alman şirket yaptığı açıklamada AB ülkelerinin alınan korona virüs tedbirleri nedeniyle insanların eve kapanmasının daha fazla tasarrufa gidilmesine neden olduğunu ve söz konusu tedbirlerin birçok işletmenin kapanmasına neden olduğunu vurguladı.

AB ÜLKELERİNDE BÜYÜK BORÇ BEKLENTİSİ

Avrupa Merkez Bankası ise AB ülkelerinin borcunun gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 20 oranında artmasını beklediklerini açıkladı.