İpek yargılanıyor ama Gülen yargılanmıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada koridorda tesadüfen karşılaştığı ve el sıkıştığı Trump'ın adını ağzına almadı.

Erdoğan konuşmasında FETÖ konusunda BM üyesi tüm ülkeleri terör konusunda uyardıktan sonra, "Bunun başı şu anda ABD'de, Pensilvanya'dadır. 400 dönümlük arazide yaşamakta, buradan dünyanın 160 ülkesine terör ihraç etmektedir" dedi.

Güzel bir uyarı ama eksik.

Eksik olan cümlesi şudur.

Başkan Donald Trump ve Amerika, 15 Temmuz kahpe darbe kalkışmasının bir numaralı sanığı Fethullah Gülen'i Türkiye'nin belgeleri ile istemesine rağmen Türkiye'ye iade etmiyor. Türkiye'de yargılanmasını engelliyor.

İnanın bana bu cümleyi söylemesini umutla bekliyordum.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e Davos'ta, "one minute" çıkışı yapan Erdoğan neden Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda tek kelime etmedi?

Ben bilmem ama bildiğim, gördüğüm çok önemli hukuki bir durum var.

FETÖ davasının firari sanığı ve el konan Koza İpek Holding'in ve İpek Medya'nın sahibi Akın İpek, Türkiye'nin iade talebi sonrası başlayan hukuki süreç kapsamında Londra'da hâkim karşısına çıktı ki dava 3 gün sürecek..

Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu iddia edilen Akın İpek'in, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsü ile bağlantılı olarak Türkiye tarafından iadesi talep edilerek hakkında dava açıldı.

Şimdi buradan çok açık seçik ve net bir soru soruyor yanıtını da bekliyorum.

Fethullah Gülen'in iadesi için Amerika'da neden dava açılmadı?

Darbe destekçisi iddiası ile Akın İpek hakkında dava açılıyor, 15 Temmuz darbe girişiminin elebaşı ve mahkemelerdeki 1 numaralı sanığı Fethullah Gülen hakkında dava açılmıyor.

Neden?..

Akın İpek'in iadesine gelince suçluların iadesine ilişkin 1950 tarihli ve 1954'te yürürlüğe giren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre ki Türkiye ilk uygulayan ülkedir İngiltere yargısının "iade" kararı vermesi gerekir.

İpek iade edilir mi?

Keşke ama hiç sanmam çünkü 1998'de Türkiye'nin de 47 ülke ile birlikte kabul ettiği ve Ek 11 numaralı protokolün 6. maddesine göre "adil yargılanma hakkı" olmadığını iddia eden Akın İpek'i İngiliz yargısının maalesef haklı bulma ihtimali vardır.

Kaldı ki 2014'teki değişiklik ile 90. maddeye ek olarak hükme göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Anayasa'ya eklendi ki bu madde ile Anayasa üstü hukuki bir metin haline geldi bu sözleşme.

Ancak Türkiye'de Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun 13 üyesinden 10'unu Erdoğan atıyorsa, casusluktan yargılanan Türk asıllı Alman gazeteci Deniz Yücel, Merkel'in bir çift sözü ile derhal serbest bırakılıp Almanya'ya gönderilirken, rahip Brunson davası ortada iken İngiliz yargısı İpek'i Türkiye'ye iade eder mi?

Dava bitince inşallah İpek'in Türkiye'ye iadesine karar verilir de iade edilir, ben de alkışlarım...

Şunu da vurgulayayım, Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılmadığını yazmıştı.

İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ortak açıklama yaparak maalesef acı bir gerçeği şöyle ikrar ettiler.

"FETÖ silahlı terör örgütü yönetici ve üyelerinin yakalanıp ülkemize getirilmeleri amacıyla; öncelikli olarak terör örgütü ile irtibatlı şahıslara ait pasaportlar yetkili makamlarımızca iptal edilerek INTERPOL Veri Tabanına aktarılmış; adli makamlardan gelen Kırmızı Bülten talepleri sisteme girilmiştir.

Ancak INTERPOL Genel Sekreterliği, 15 Temmuzdan sonra aktarmış olduğumuz pasaport iptallerini veri tabanından kaldırmış; ayrıca yeni veri ekleme yetkimizi askıya almıştır.

Öte yandan, Kırmızı Bülten düzenlenmesi amacıyla 2016 yılından itibaren sisteme girilen FETÖ üyeleri hakkındaki talepler, en başından beri INTERPOL Genel Sekreterliği tarafından askıda bekletilerek sisteme girilmemiş ve nihayetinde reddedilmiştir."

Bu rezalet Saygı Öztürk'ün köşesinde yayınlandı ama gözden kaçtı.

10 Haziran 1928 tarihinde İsviçre'nin Bern kentinde yapılan 1. Interpol Genel Kurul toplantısına Viyana Sefaretimiz ikinci katibi Muzaffer Kamil Bey katıldı.

Türkiye, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını taşıyan 1930 tarihli kararname ile teşkilata üye oldu.

88 yıldır Interpol üyesi olan Türkiye'nin teröristler için çıkardığı "Kırmızı Bültenler" maalesef Interpol tarafından 2016 yılından bu yana reddediliyor.

AKP iktidarı bu rezaleti ikrar ediyor...

Yazık, çok yazık...

Bu açıklamada ayrıca, "...Firari örgüt mensuplarının ülkemize getirilmeleri için suçluların iadesine ilişkin antlaşmalar ve mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde her türlü girişim aralıksız devam ettirilmektedir" denmişti.

Peki, bir kez daha soruyorum;

Türkiye ile Amerika arasında 7 Haziran 1979'da imzalanan suçluların iadesi antlaşmasına dayanarak İngiltere'de Akın İpek için açılan dava benzeri dava Amerika'da neden açılmıyor.

Amerika'da bulunan Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda söz etmedi ama Reuters'e yaptığı açıklamada, "Amerika neden yargılamıyor?" diye sordu...

Tamam, Amerika açmıyor diyelim de Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu davayı 2 yıldır neden Amerika'da açmıyor.

Neden?

Yazarın Diğer Yazıları