Ipsos son anketini açıkladı: Vatandaş korona virüs hakkında ne düşünüyor?

Ipsos son anketini açıkladı: Vatandaş korona virüs hakkında ne düşünüyor?
Dünyayı tehdit eden korona virüsle ilgili vatandaşlar ne düşünüyor? Ipsos Araştırma Şirketin'nin hazırlığı son anket sonuçlarına göre, vatandaş virüsün tehlikeli olacağını düşünürken ekonomiyi kötü etkileyeceğinde de hemfikir.

Vatandaş korona virüs hakkında ne düşünüyor?

Korona virüs salgını, Türkiye’de ve dünyada başta sosyal hayat ve ekonomi olmak üzere hayatın çeşitli alanlarında önemli etkiler yaratmaya devam ediyor. Bu süreçte toplumun birçok konuda tutum ve davranışlarında da değişiklik olması bekleniyor.

Ipsos, Türkiye’de bu süreci çeşitli araştırmalarla mercek altına aldı. Türkiye toplumu Korona virüs salgınıyla ilgili ne kadar endişeli? Bugüne kadar salgına karşı ne tür önlemler aldı? Korona virüs tüketicilerin satın alım davranışlarını nasıl değiştirdi? gibi temel soruların yanıtları detaylarıyla birlikte raporlandı.

Bu araştırmaya göre;

Toplumun tamamı (%100) Korona virüsten haberdar. %63’ü Korona virüs (Covid-19) hakkında biraz bilgili olduğunu iletirken, %20’si çok bilgili olduğunu belirtiyor. %17’lik bir kesim ise konuyu duyduğunu ancak bir bilgisi olmadığını belirtiyor.

6 AYDAN FAZLA SÜRECEK

Korona virüsün dünyada, ülkemizde ve bireyler nezdinde ne gibi etkiler yaratacağı sorulduğunda, vatandaşların %78’i dünya için ciddi bir tehlike olduğu kanısında. Öte yandan, bu oran Türkiye ve kendileri için daha düşük. Toplumun yarıdan biraz fazlası (%55), virüsün Türkiye için ve üçte birinden biraz fazlası (%37) ise kendileri ve ailesi için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

Araştırma kapsamında Korona virüsün ekonomiye olan etkisi de vatandaşlar tarafından değerlendiriliyor. Buna göre bireyler, Korona virüsün kendi kişisel ekonomilerinden daha çok dünya ve ülke ekonomisine ciddi etkisi olacağını düşünüyor. Toplumun %82’si dünya ekonomisi için, %70’i ise Türkiye ekonomisi için ciddi bir tehlike olduğunu iletirken kendi kişisel ekonomileri için ciddi tehlike olduğunu belirtenlerin oranı %44.

Ipsos’un araştırması aynı zamanda bu salgının ne zaman kontrol altına alınacağına dair de kamuoyunun görüşünü aldı. Buna göre vatandaşların %45’i korona virüsün birkaç ay içinde kontrol altına alınacağını düşünüyor. Dörtte biri (%24) ise 6 aydan fazla bir süre alacağını belirtiyor.

Türkiye’de her 10 kişiden yaklaşık 8’i (%79) kendilerinin veya ailelerinden birinin korona virüse yakalanmasından endişe ediyor. Bu konuda kadınlar (%89), erkeklere (%69) kıyasla daha endişeli gözüküyor. Endişe düzeyi yaş gruplarına göre incelendiğinde; en çok endişe edenlerin 36-45 (%85) ve 46-55 (%84) yaş aralığındaki bireyler olduğu görülüyor.

Korona virüsle ilgili olarak kamuoyunun %88’i Televizyondaki haber programlarını haber kaynağı olarak belirtiyor. %63’ü de konuyu Sosyal Medyadan takip ediyor.

KORONAVİRÜSE KARŞI ALINAN KAMUSAL ÖNLEMLERE DESTEK YÜKSEK

Seyahatlere dair alınan önlemler, karantina uygulaması ve okulların tatili en çok desteklenen kamusal önlemler arasında yer alıyor.

Toplu etkinliklere dair önlemler, uzaktan eğitim, evden çalışma uygulamaları da çoğunlukla desteklenen önlemler arasında gözüküyor.