Iraklı Türkmenler 'Dicle Kalkanı' istedi

Iraklı Türkmenler 'Dicle Kalkanı' istedi
Türkmen milletvekili Aydın Maruf, umutlarının Türkiye’nin “Fırat Kalkanı”na benzer bir harekat düzenlemesine bağlı olduğunu söyledi.

Peşmerge Yönetimi Parlamentosu Milletvekili Aydın Maruf, IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde Türkmenlerin büyük acılar çektiğini ve tüm umutlarının Türkiye’nin Suriye’deki “Fırat Kalkanı”na benzer bir harekat düzenlemesine bağlı olduğunu söyledi.  Musul ve Telafer halkının 2 yıldan uzun süredir IŞİD işgali altında yaşadığını belirten Maruf, şöyle dedi: “Musul operasyonunun zamanı gelmiştir. Iraklı Türkmenler olarak bu operasyonun bir an önce yapılması ve oradaki insanların zulümden kurtarılması gerektiğine inanıyoruz. Enbar ve Felluce’deki senaryolar Musul ve Telafer’de tekrarlanmamalı. Musul operasyonuna mutlaka Türkmenler de katılmalı. Bu yöndeki görüşlerimizi Bağdat ve Erbil’e ilettik. Türkmensiz bir Musul harekatı barışa ve dostluğa hizmet etmez. Musul operasyonunu sonuna kadar destekliyoruz. Siyasi bir anlaşma ve ittifak şarttır. Çünkü bölgedeki farklı etnik ve dini unsurların IŞİD’den sonra tek bir parti ya da gücün hakimiyeti altına girmesinden endişe ediyoruz. Zira bu, yeni anlaşmazlıklara ve çatışmalara yol açacaktır.”

Barış operasyonu

Maruf, şöyle devam etti: “Telafer bugün IŞİD işgali altında.İlçede yaklaşık 70 bin sivil Türkmen bulunuyor. Bu kardeşlerimizin kurtarılması ve Telafer’in teröristlerden temizlenmesi için Türkiye’nin Suriye’dekine benzer inisiyatif alarak bir barış operasyonu yapılmasını çok isteriz. Son olarak Cerablus canlı bir örnek olarak önümüzde duruyor. Barış, kardeşlik ve oradaki Türkmenlerin hakları için Telafer ve Musul’da da buna benzer bir ’Dicle Kalkanı Harekatı’ bekliyoruz. Oradaki halk her türlü adımı olumlu karşılayacak ve destekleyecektir.”