"Irak'taki durum çok iyi gözlenmeli"

"Irak'taki durum çok iyi gözlenmeli"
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Irak'ta seçimlerin ardından yeni kurulacak hükümetin Türkiye'deki iktidar tarafından çok iyi gözlemlenmesi gerektiğini söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Irak seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından oluşacak yeni yönetimin tavrı ve Irak'taki Türkmenlerin yönetimde yer alıp almayacakları Türkiye için önemli konular arasına girdi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Irak'ta seçimlerin ardından yeni kurulacak hükümetin Türkiye'deki iktidar tarafından çok iyi gözlemlenmesi gerektiğini belirterek, Irak'ta kimlerin seçildiğinden çok kurulacak hükümetin nasıl bir politika izleyeceğinin önemli olduğunu söyledi.

Öymen, "İran ile ilişkileri dengeli mi olacak, onun iz düşümünde mi olacak, bu önemli. ABD ile ilişkileri nasıl bir düzlemde götürecekler, ayrıca terörle mücadelede özellikle de Kuzey Irak'taki PKK ile mücadelede nasıl bir tavır izleyecekler? Bunları gözleyip beklentilerimizi de baştan anlatmamız gerekiyor Türkiye olarak. Türkmenler için ise hukuka uygun bir yönetim daha olumlu sonuç verir" dedi.

Irak'ta yeni kurulacak hükümetin nasıl bir politika izleyeceğini görmeden hareket etmenin doğru bir yaklaşım olmayacağını ifade eden Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün mesele kimlerin seçildiğinden çok, seçilenlerin nasıl bir politika izleyeceği, neler yapacağı. Sadr'ın ağırlık taşıyacağı anlaşılıyor Irak yönetiminde. İran ile ilişkileri ne olacak herkesin merak ettiği o. İyi bir ilişkileri vardı daha önce. Eğer İran ile daha dengeli politika izlerlerse daha farklı bir durum ortaya çıkar. İran'ın izdüşümünde bir politika izlerlerse şimdiye kadar olduğu gibi o zaman farklı bir durum çıkacak ortaya. Burada yapılması gereken şey Türkiye açısından biraz bekleyerek nasıl bir hükümet oluşacak, nasıl icraat yapacak onu görmek gerekir."

BEKLENTİLERİMİZİ BAŞTAN İYİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR

Seçimlerin ardından hemen sonuca gitme çabalarının boşuna çıkabileceğini dile getiren Öymen, "Bu bölgede her an her şey değişebiliyor çünkü. ABD ile ilişkileri nasıl, dengeli politika izleyebiliyor mu, ABD'nin etkisi altında mı kalıyor, İran'ın etkisi altında mı kalıyor, Suriye meselesini nasıl görüyor? Terör ile mücadele meselesini nasıl görüyor? Kuzey Irak'ta terörle mücadele edecekler mi yoksa şimdiye kadar olduğu gibi terörle mücadeleyi savsaklayacaklar mı? Bütün bunları gözlemek gerekiyor. Türkiye'nin yapması gereken de bütün bunları çok iyi izlemek" diye konuştu.

Öymen, öte yandan yeni hükümet ile iyi ilişkiler kurmak ve beklentilerimizi, görüşlerimizi baştan itibaren çok iyi anlatmamız gerektiğini vurguladı.

TÜRKMENLER İÇİN HUKUKA UYGUN YÖNETİM

Türkmenlerin geçmişte benzer sıkıntıları yaşadığına da değinen Öymen, "Türkmenlerin içinde de orada farklı bağlantılar var. Ancak Türkmenlerin daha fazla milletvekili çıkarmaları çok iyi olurdu. Hükümet içinde, mecliste ağırlıklı olacak tarafları yok. Buna rağmen, objektif, tarafsız, hukuka uygun bir yönetim olursa Irak'ta o zaman Türkmenlerin çıkarları açısından daha iyi olacaktır" şeklinde konuştu.