İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa petrol fiyatları ne olur?

İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa petrol fiyatları ne olur?
ABD ve İran gerilimleri devam ederken analistler, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması durumunda petrol fiyatlarının rekor seviyede artış göstereceğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin yankıları sürüyor. Orta Doğu'da yaşanan gerilimler, tüm dünyada konuşulurken analistler farklı bir konuyu gözler önüne serdi. Washington ve Tahran arasındaki gerilimlerin Orta Doğu'daki belirsizliği arttırdığını belirten analistler petrol piyasalarının zarar göreceğini belirtiyor.

Tribeca Investment Patners yatırım analisti James Eginton, CNBC’ye yaptığı açıklamada, İran’ın petrol sevkiyatının önemli yollarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrol fiyatlarının rekor seviyede yükseleceğini belirtti.

"YÜKSEK FİYATLARA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

İran’ın petrol piyasalarında belirleyici bir rol oynadığını belirten Eginton, “İran, Eğer Hürmüz Boğazı’nı kapatırsanız, petrol fiyatlarını 100 doların üzerine gönderirsiniz. Gelecek günlerde İran’da boğazı kapatmaya yönelik hamleler izlenirse petrol fiyatlarında daha da yüksek fiyatlara hazırlıklı olmamız gerekir” dedi.

PVM Oil Associates petrol analisti Stephen Brennock ise, petrol sevkiyatında bir aksamanın üç haneli petrol fiyatları görülmesine neden olabileceğini söyleyerek, "Burada ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, İran’ın boğazdan gemi geçişini engellemesi Washington için de bir kırmızı çizgi olur. Böyle bir durum da bölgedeki askeri çatışması artırabilir” şeklinde konuştu.

PETROL FİYATLARI NE KADAR?

ABD ve İran geriliminin ardından petrol piyasalarında Brent ham petrolü 68.36 dolar civarında seyrediyor. ABD hafif petrolü ise, 62.84 dolar bandında işlem görüyor.