İran seçimlerine Türkiye damga vurdu

İran seçimlerine Türkiye damga vurdu
İran’da cumhurbaşkanı adayları ikinci kez devlet televizyonunda düzenlenen açık oturumda kozlarını paylaştı. Adayların münazara sırasında adayların gündeminde Türkiye vardı.

6 adayın tartıştığı canlı yayında, ağırlıklı olarak iç ve dış politika konuları ele alındı. 

REİSİ: TÜRKİYE IRAK'LA TİCARETTE ARİN'DAN DAHA BAŞARILI

Muhafazakar aday eski Başsavcı İbrahim Reisi İran’ın siyasi ilişkileri iyi olduğu komşularıyla ekonomik alanda aynı başarıyı yakalayamadığını ifade etti. Reisi," Bugün komşu Irak’la ilişkilerimiz iyi düzeyde olmasına rağmen Türkiye’nin bu ülkeyle olan ticaret hacmi İran’dan çok daha fazla" diyerek hükümeti eleştirdi.

RUHANİ: SURİYE'NİN YÜKÜNÜ İRAN; RUSYA VE TÜRKİYE TAŞIYOR

Adaylardan mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın bölgede süper güç olduğunun tüm dünya tarafından dile getirildiğini savundu. Ruhani, "Bölgenin en büyük sorunu olan Suriye krizi, İran’ın katılımıyla çözülmeye çalışılıyor. Bugün Suriye sorunun yükünü, İran, Türkiye ve Rusya taşıyor. İran, uluslararası önemli müzakerelerde bugüne kadar bu denli etkin rol üstlenmemişti" dedi.

ÜÇ ADAYIN SEÇİLME ŞANSI YÜKSEK

19 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde, adaylardan mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran Belediye Başkanı Bakır Galibaf ve eski Başsavcı İbrahim Reisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesi için daha fazla şans veriliyor. Adaylardan Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri’nin Ruhani lehine seçimlerden çekileceği beklenirken, diğer iki adaya pek şans tanınmıyor.