İran'daki deprem Van'ı vurdu: 9 ölü

İran'daki deprem Van'ı vurdu: 9 ölü
İran'da meydana gelen 5,9 şiddetindeki deprem Van'da da hissedildi. Depremde ilk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybederken 37 kişi yaralandı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD), İran'ın Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. İran'da meydana gelen deprem sonucu Van'da 9 kişi hayatını hayatını kaybetti. Enkaz altında kalanların olduğu belirtildi. 

AFAD'ın aktardığına göre İran'da saat 08.53'te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssüne 4.75 kilometre uzaklıkta olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde deprem, yoğun olarak hissedildi. 

Deprem, Hakkari’nin yanı sıra sınır iller Iğdır, Kars ve Ağrı ile Van'da da hissedildi. Deprem, Van'da sınır köylerinde hasara neden oldu. İran sınırında bulunan köylerdeki kerpiç binaların hasar gördüğü belirtildi. AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi.  

BAKAN SOYLU: TEDBİRLERİMİZİ ALIYORUZ

Yaşanan depremin ardından Van’ın Başkale ilçesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bölgede artçı depremlerin devam edeceği için bölgeye çadır kurulacağını belirten Bakan Soylu, “Toplamda 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. 37 yaralımız var. Deprem olduktan sonra tüm birimler, AFAD, Kızılay köylerimize doğru hareket ettiler. Enkaz altında şu an hiçbir vatandaşımız yok. Şu ana kadar buralara bölgeden 1250 çadır sevk ettik. Özellikle bu gece için tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşlarımızın bu artçılar da devam ettiği için hasarlı evde kalmamaları için çadır kurulacak” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI KOCA: 37 KİŞİ YARALANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şu ifadeleri kullandı: "7 kişinin hayatını kaybettiği depremde 37 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor."

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Sınıra yakın mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü bilgisi var. Şu ana kadar can kaybımız yok. Bir kişinin yaralandığı bilgisi ulaştı. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk ettik" demişti. 

VAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir" denildi.

"ENKAZ ALTINDA KİMSE BULUNMAMAKTADIR"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, depreme ilişkin, “An itibarıyla köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır" dedi.

Dört köyde yıkımların gerçekleştiğini belirten Bilmez, “Özpınar köyümüzde 4'ü çocuk 3 yetişkin, Güvendik köyümüzde 1 kişi yaşamını yitirdi. Toplamda 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, hastaneye sevk edilen ilk bilgilere göre 18 yaralımız mevcut” ifadelerini kullandı.

Bilmez ayrıca bölgedeki hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

"YIKILAN EVLERİMİZ VAR"

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı. 

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor." 

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

İran'ın Hoy şehri civarında meydana gelen ve Van'dan da hissedilen depremin ardından bölgede 2'si 4'ün üzerinde 24 artçı deprem yaşandı. AFAD tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

"Deprem sonrası ikisi 4,0 üzeri olmak üzere toplam 24 artçı deprem meydana geldi. AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Alınan bilgilere göre, enkaz altında vatandaşımız kalmadığı için arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı. İhtiyaca yönelik kullanılmak üzere ilk etapta 1160 adet 16,5 metrekare çadır, 120 adet 28 metrekare çadır, 6 bin 120 adet battaniye, 616 adet yatak ve 1000 adet ısıtıcı bölgeye sevk edildi."

 

iran-sinirinda-5-9-buyuklugunde-deprem-baskalede-7-kisi-hayatini-kaybetti-ek-fotograf-4647-dhaphoto2.jpg

20200223-2-40990799-52422148-web.jpg20200223-2-40990799-52422149-web.jpg20200223-2-40990799-52422150-web.jpg

İlgili Haberler