İran'dan Lübnan için sükûnet çağrısı

İran'dan Lübnan için sükûnet çağrısı
İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı, hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak ve Lübnan'daki tüm taraflara sükûnet çağrısında bulunarak, "Merkezi hükümetleri zayıflatmak isteyen yabancı güçlerin müdahalelerine izin vermemeliler" ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, bir süredir hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak ve Lübnan'daki tüm taraflara "sükunet ve dış güçlerin müdahalesine izin vermemeleri" çağrısında bulundu.

Başkent Tahran'daki kabine toplantısı sonrası basın mensuplarına konuşan Vaizi, bir süredir hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak ve Lübnan'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"YABANCI GÜÇLERİN MÜDAHALELERİNE İZİN VERMEMELİLER"

ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'in, halkların meşru taleplerle başlattığı protestolardan istifade ederek Irak ve Lübnan'da iç karışıklıkları kışkırttığını savunan Vaizi, Irak'taki İran aleyhtarı girişimlerin Tahran ile Bağdat yönetimleri arasında ihtilaf meydana getirmeye yönelik olduğunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Vaizi, "Tarafları sükunete davet ediyoruz. Merkezi hükümetleri zayıflatmak isteyen yabancı güçlerin müdahalelerine izin vermemeliler." dedi.

HAMANEY DE ABD VE BATI’YI SORUMLU TUTTU

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de, Irak ve Lübnan'daki hükümet karşıtı gösterilerden ABD ve Batılı istihbarat servisleri ile parasal destek veren bazı bölge ülkelerini sorumlu tuttu.

Tahran’daki Hatemül Enbiya Hava Savunma Üniversitesi öğrencilerinin mezuniyet törenine katılan Hamaney, yaptığı konuşmada, bir süredir hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak ve Lübnan'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hamaney, Irak ve Lübnan'daki hükümet karşıtı eylemlerin ülke dışından organize edildiğini savunarak, "Düşmanların bir ülkeye vereceği en büyük zarar, bugün bölgedeki bazı ülkelerde yaptıkları gibi o ülkeyi güvenlikten mahrum etmektir. ABD ve Batılı ülkelerin istihbarat servisleri bölgedeki bazı ülkelerin parasal desteğiyle kaos çıkarmaktadır." dedi.

PROTESTOLARDA 200’DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösteriler nedeniyle ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 8 bine yakın kişi de yaralanmıştı.

Lübnan'da ise 17 Ekim'de ekonomik durum ve vergilere karşı başlayan protestolar, Başbakan Saad Hariri'nin istifasına yol açmıştı.

İlgili Haberler