Irk

Biri çıktı  “Türk ırkı yoktur, Türkler bir sentezdir”  dedi. Ortalık ayağa kalktı. Çünkü bu lafın Türkleri tarihten silme amacı taşıdığı söylendi. Aslında bu zatın televizyonlarda oluşturduğu politik imaj da bu izlenimin doğmasına müsaitti.
Buna itiraz edenler bu arada ırkın bir kültür olgusu olduğunu öne sürdüler. Yani Türk kültürü demenin daha doğru olduğunu. Yasin Bey’e Kaynak Yayınları’ndan çıkan ve İsveçli profesörler tarafından yazılan, İsveç dilindeki Türkçe kelimeleri ihtiva eden kitabı okumasını tavsiye ederim.
Yasin Bey hesabına çok üzgünüm. Ama İsveçliler atalarının Türk olduğunu iddia ediyorlar. Kral Oden’in Türk hakanı olduğunu söylüyorlar. Türk ırkını tarihten silmek isteyenler az daha bütün dünyayı Türk yapacaklardı. Doğu Bey aylarden beri çok geniş bir şekilde yazıp duruyor.
Sırası gelmişken yeni yıl ağacından da bahsetmek istiyorum. Yeni yılı ağaç süsleyerek ilk kutlayanlar Orta Asya Türkleriymiş. Yay burcundan Oğlak burcuna geçerken, dünyanın güneşe yaklaştığını düşünür eğlenceler yaparlarmış. Bunun adı da nardokan (nar güneş, dokan da doğan demek) bayramı yani güneş doğması bayramı. Yani siz, Türkleri tarihten silmeye kalkarken, Türk kültürlerinin ne kadar eski ve ne kadar yaygın olduğu gerçeğini ortaya koydunuz. Tebrik ederim.

 

Başbakan’ın şehitlik fetvası

Başbakan  “Elbette şehit olacaklar. Şehitlik en yüce mertebedir.” demiş. Bu söyleyişte bir sakatlık var gibi. Şehitliği över gibi değil de şehitliği icbar (dayatmak) eder gibi.
Hani üniversitelilere fırça atıyor ya ‘6-7 sene yok, hadi güle güle’ diye, öyle bir şey.
Şehit olmaları mukadder ise olurlar ama sen iktidar olarak bunu anlamaya çalışacaksın çünkü şehitlik bir annenin evladından ayrılmasıdır. Acıyı engelleyemezsin. Hasreti, özlemi engelleyemezsin.
Bunu temenni etmek de biraz zor olur.
Güneydoğu’da cereyan eden acılara, haksızlıklara mesela 30 senedir tanık oluyoruz. Annelerin, babaların ıstıraplı yüzlerini hatırlıyor musunuz? “İlacını içmezsen hasta olursun” der gibi bir tavır, şehitlik fetvasına yakışmıyor. Bunu hocalara bırakın, siz kendi işinize bakın.
Mesela Meclis müzakerelerinde muhalefeti dinlemeye niye gelmediniz? Bütçe raporunu niye ortaya çıkaramıyorsunuz.
Aaah ah, nerde o eski bütçe müzakereleri!

Yazarın Diğer Yazıları