İrtibatı kesme hakkı!

İrtibatı kesme hakkı!

İrtibatı kesme hakkı! Birçok kişinin ilk kez duyduğu bu hak, Avrupa''da Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde başladı ve demokratik tüm ülkeler çalışanlara bu hakkı vermek için çalışmalar başlattı.

Yasal düzenlemeler yapılıyor.

İrtibatı kesme hakkı nedir?

Çalışanların mesai bitiminden sonra iş ile ilgili telefon ve elektronik posta gibi yazışmalara yanıt vermeme hakkıdır! Özellikle pandemi sürecinde evde çalışanların mesai diye bir kavramı kalmadı. Her şey allak bullak oldu. Öyle ki, gece yarılarına kadar gelen elektronik postalara yanıt vermek zorunda kaldılar.

Bu noktada Avrupa hemen itiraz etti!

Her çalışanın irtibatı kesme hakkı var diye.

Türkiye''nin bilmediği hatta hiç konuşmadığı bu hak ilk kez bir bankada başladı.

Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası Basisen ile Yapı Kredi Bankası arasında Toplu İş Sözleşmesi geçen hafta imzalandı.

Basisen daha ilk görüşmeler başladığında irtibatı kesme hakkını masaya getireceğini açıkladı.

Doğrusu bu, sendikanın üyeleri tarafından bile tam anlaşılamadı. Ancak toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı ve irtibatı kesme hakkı bu sözleşmeye girdi.

Bu Basisen''in bir başarısıdır!

Ancak bu maddeye hiç ama hiç itiraz etmeyen Yapı Kredi Bankası''nın da bir çalışma kültürünü gösteriyor. Koç Grubu''nun özellikle sosyal hakları çalışanları tarafından hep takdir edilir. Görüyoruz ki, irtibatı kesme hakkını hemen kabul eden ve devreye sokan Yapı Kredi bu kültüre fazlasıyla sahip.

Türkiye''de ilk kez bu hak bir banka tarafından anlaşma ile personeline veriliyor.

Yapı Kredi Bankası çalışanları mesai bitiminden sonra iş ile ilgili telefonlara bakmayacak, elektronik postaları yanıtlamayacak!

Bu uygulama Türkiye için de çok önemli.

Bazı Avrupalı işverenlerin çalışma hayatı açısından adeta Çin''e çevirdiği ülkemizde böyle demokratik hakların yerli sermayeli bir banka tarafından uygulanması ülkemiz için de gurur verici.

Bu hak verildi. Peki pratikte hele ki bankacılık sektörü gibi bir iş alanında uygulanması mümkün mü?

Kesinlikle mümkün!

Bu hakka aynı zamanda çalışanlarda sahip çıkmalı. Sen ne kadar sahip çıkarsan bu hak o kadar kalıcı olur, uygulanabilir olur.

Bu nedenle çalışanlar bu hakkın bilincinde hareket etmesi lazım.

Yapı Kredi Bankası tarafına gelince, bu maddenin uygulanmasını titizlikle takip etmek zorundalar.

Özelikle yöneticileri bu hakka saygı duyup, "aciliyet" adı altında ihlalden kaçınmaları sık sık hatırlatılmalı.

Yapı Kredi Bankası irtibatı kesme hakkına imza atmasıyla, Avrupa''nın bile her ülkesinde olmayan bir hakkı çalışanlarına tanıdı. Bu imaja ve itibarına zarar gelmemesi için bunun uygulanabilir olmasını sağlamak zorunda.

Son olarak da bu hakkı "bizde sendika yok" diye uygulamayan bankalara söylemek istiyorum.

Bankacılık sektörü artık baskının ve mobbingin yoğun olduğu iş alanı olarak biliniyor. Sosyal medyada bu bankaların itibarı yerle bir. Belki personele baskı yaparak, daha çok çalıştırarak çok para kazanabiliyorsunuz ama emin olun ki, itibar kaybınız kazandığınız paradan çok daha fazla.

Banka olarak kârınızı düşündüğünüz kadar itibarınızı da düşünün ve sendikasız olsanız bile irtibatı kesme hakkını personelinize tanıyınız!

Yazarın Diğer Yazıları