İş yeri kiracıları için yeni dönem

İş yeri kiracıları için yeni dönem
İşi bozulup ödeme yapamayan iş yeri kiracısı yerine kiracı bulup mülk sahibine tazminat ödemekten kurtulacak.

Yürürlüğe girmesi 8 yıl ertelenen yasa, korona salgını dolayısıyla zor günler geçiren iş yeri kiracılarına nefes aldıracak hükümler getiriyor. 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren uygulanacak yasa, işyeri mülk sahipleriyle işyeri kiracıları arasındaki ilişkileri yeniden düzenliyor.

Yürürlüğe girecek yasanın, daha önce "sözleşme serbestisi" adı altında işyeri kiracılarına dayatılan ve onların durumunu ağırlaştıran maddeleri iptal edip ortadan kaldıracağını belirten Av. Gökçe Yabuloğlu, "Salgında işleri bozulup kira ödeyemez hale gelen iş yeri kiracıları da alternatif çarelere kavuşacak" dedi.

Yasayla gelen en önemli yeniliğin "yerine aynı şartlarla kiracı bulmak" diye özetlenebileceğini kaydeden Av. Gökçe Yabuloğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

"KİRACILAR KORUNUYOR"

"Düşünün ki, işleri bozulan kiracı dükkanı kapatmak zorunda. Ancak imzaladığı kira sözleşmesindeki hükümler sebebiyle kontratı bitimine kadar kira veya bir takım tazminatlar ödemek durumunda. Adam zaten batmış veya batacak... Böyle çaresiz haldeki iş yeri kiracısı yeni yürürlüğe girecek yasa ile "kira ilişkisini devir hakkı"na sahip oluyor.

Şöyle ki; Kiracı, kira sözleşmesi süresinin sonuna kadar beklemeden, kiracısı olduğu mülk için kendisi yeni bir kiracı bularak sözleşme bitiminden önce kiralanandan çıkabilir. Bunu yapabilmesi için kiraya veren mülk sahibinin yazılı rızası gerekiyor.

Yasa, haklı bir sebep olmadıkça kiraya veren mülk sahibinin yazılı rızayı vermekten kaçınamayacağını da hükme bağlıyor.

Öte yandan kira ilişkisini devreden kiracı, kira borçlarından kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle yeni bulduğu kiracıyla beraber sorumlu oluyor. Örneğin bu süreçte yeni kiracı kirayı ödemezse mülk sahibinin her ikisinden de tahsil hakkı var.

DEPOZİTO ORTAK HESABA

Düzenleme ile mülk sahibinin 3 aylık kira bedelinin üzerinde depozito ve teminat isteyemeyeceğinin de hükme bağlandığını belirten Av. Gökçe Yabuloğlu, "Depozito bundan böyle kiracıyla mülk sahibinin ortak banka hesabına vadeli olarak yatacak. Bu para sözleşme sonunda mülk sahibinin izni olmadan çekilemeyecek. Kiralanan iş yerinde bir zarar ziyan varsa sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkemenin belirlediği miktarda depozitodan kesinti yapma hakkına sahip olabilecek" dedi.

"KAFANA GÖRE ZAM YOK"

Kira artış oranına da bir üst sınır getirildiğini kaydeden Av. Gökçe Yabuloğlu, bu sınırın TÜFE'nin (Tüketici Fiyat Endeksi) üzerinde olamayacağını söyledi.

İş yeri sahibiyle kiracısı arasındaki mevcut sözleşmede bu sınırın üzerinde bir artış belirlenmiş olsa dahi iş yeri sahibi bundan böyle bu yasal oranı aşan bir oranda zam talebinde bulunamayacak. Av. Gökçe Yabuloğlu, bir ay kira ödenmediği takdirde iş yeri sahiplerinin "muacceliyet" kapsamında, sözleşme bitimine kadar bütün kira bedellerini kiracıdan talep etme ve bu alacaklarını icraya koyma haklarının da yeni düzenleme ile ortadan kalktığını kaydetti.