IŞİD ile Batılı güçler arasında bağlantı var mı?

IŞİD, 2014’te büyük bir güç olarak Irak-Suriye sahasında ortaya çıktığı günden bu yana arkasında kim olduğu sorusu çok soruldu ve sorulmaya devam ediliyor. Bazıları, IŞİD’i Sünni Arapların öfkesi, bazıları Saddam Hüseyin’in ordusundan kalanların yeniden organize olması, bazıları ise cihatçı selefiliğin yeni bir tezahürü olarak izah ettiler. Bu izahlar ile hiç ilgilenmeyip, IŞİD’i, ABD-İsrail-İngiltere tarafından kurgulanan bir örgüt olarak izah edenler oldu. Son günlerde IŞİD’in Batı tarafından Müslümanların vicdanını kanatarak İslam’ı reforma zorlama amacı ile desteklendiğini ileri süren bir yorumdan bahsediliyor. Bu yorumu yapanlar Vatikan’ın IŞİD’den çok memnun olduğunu ifade ediyorlar. Bunun çok doğal olduğunu düşünüyorum. Son günlerde Arapça basında çıkan iki haber, IŞİD-Batı bağlantısı açısından oldukça ilginç. Bu haberleri 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tercüme etti ve 21yyte.org’da ‘Fikir Tankı’ bölümünde yayınladı. Aşağıda hiç dokunmadan metinleri veriyorum.

“Irak Özel Kuvvetleri, İsrail ve ABD Pasaportu Taşıyan Askeri Danışmanları Esir Aldı
Irak Özel Kuvvetleri, IŞİD örgütüne bağlı operasyonlar merkezinde ABD, İsrail ve Körfez pasaportları taşıyan 4 askeri danışmanı esir aldı. Terörle mücadelede kaynak, Irak Özel Kuvvetleri’nin IŞİD operasyonlarının idare merkezini tahrip ettiğini ve 4 danışmanı (ABD, İsrail ve Körfez pasaportları taşıyan) esir aldığını belirtti. Musul vilayetinde Tel Abta Çölünün uzak bölgesinde IŞİD örgütüne bağlı yabancı danışmanların idare ettiği gelişmiş operasyonlar merkezinin bulunduğu yolunda istihbarat bilgileri gelmesinden sonra, terörle mücadele biriminden özel kuvvetin ’AKREP SOKMASI’olarak isimlendirilen ani bir operasyonla merkeze saldırdığını ve kontrol altına aldığını, tahrip ettiğini, bazı militanları esir aldığını ve diğerlerini öldürdüğünü sözlerine ekledi. Kaynak, IŞİD örgütü danışmanlarının başkent Bağdat’ta güvenlik merkezine nakledildiğini belirtti. Irak güvenlik kaynakları, güvenlik kuvvetlerinin El-Alem nahiyesine yakın, terörist IŞİD çetelerine ait mükemmel haberleşme merkezini kontrol altına aldığını, merkezin haberleşme kuleleri ve güneş enerjisi ile çalışan piller içerdiğini açıkladı. IŞİD militanları merkezi, El-Alem nahiyesine yakın Elbu Fayyad bölgesinde tüm hareketleri gözetlemek ve terörist eylemlerinin komuta karargâhı olarak kullandılar. 
http://sdhnews.com/archives/53541” 
“Peşmerge: Uluslararası Koalisyon IŞİD’e, İstihbarat Bilgileri Sızdırdı
Kürdistan bölgesi hükümetinde Peşmerge Bakanlığı bugün (Pazar), Ninova’da Irak kuvvetleri ve Peşmerge hareket planları hakkında istihbarat bilgilerinin sızdırıldığını açıkladı. Peşmerge resmi sözcüsü Helkurt Hikmet, IŞİD’e bilgi sızdırılması operasyonunun birkaç ay önce açığa çıkarıldığını, ancak tam olarak gerçekliğinden emin olamadıklarını, Ninova ve Başika Vadisinde Uluslararası Koalisyon askerlerinin ön noktaların denetlenmesi bahanesiyle hareketlerinin gözetlenmesinden sonra, IŞİD liderleriyle bir araya geldiklerini, Peşmerge ve Irak kuvvetlerinin hareketi hakkında tam bilgiler verdiklerinin anlaşıldığını, bunun üzerine askerlerinin Uluslararası Koalisyon Kuvvetleri’nden bir askeri öldürdüğünü ve diğer üçünü yaraladığını belirtti. Peşmergenin Başika’da IŞİD komutanlarıyla toplantı yaptıkları sanılan ve IŞİD’in ön hatlarından döndükten sonra Uluslararası Koalisyon Kuvvetleri’nden bir askeri öldürdüğünü ve üç askeri yaraladığını sözlerine ekledi. Uluslararası koalisyon bugün Başika’da sektörleri denetlemeleri sırasında askerlerinden birisinin hata sonucu öldüğünü ve üç askerinin yaralandığını açıkladı.  
http://sdhnews.com/archives/53550” 
Dilerseniz siteye girip bakabilirsiniz. Orta Doğu’da çok ilginç şeyler oluyor. 

Yazarın Diğer Yazıları