İskitlere ait mezarlar kazıldı... Mezardan çıkanlar Rus bilim insanlarını bile şaşırttı: Bakın nasıl ölmüşler

İskitlere ait mezarlar kazıldı... Mezardan çıkanlar Rus bilim insanlarını bile şaşırttı: Bakın nasıl ölmüşler
Türklerin atası olarak bilinen İskitlere ait mezarlar, Bern Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi'nden araştırmacıların liderliğinde kazıldı. Araştırmacılar, İskitlerin savaşarak öldüğünü ve bazılarının kafa derilerinin yüzüldüğünü belirtti.

Tarihin en önemli toplulukları arasında yer alan ve Türklerin ataları olarak kabul edilen İskitlerin mezarları Bern Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar tarafından incelendi. 

Tunç-Demir Çağı’nda yaşayan İskitlere ait kalıntılar ve eski mezarlarsa özellikle önemli. Bilim dünyasında İskitler'in Ön Türk olduğuna dair iddialar olduğu gibi İrani bir halk olduğuna dair görüşler de bulunuyor.

Tuva'daki Tunnung1 isimli kazı alanı, İskitlerin maddi kültürünün bilinen en eski mezarlarından biri konumunda. Alan, Bern Üniversitesi'nden Dr. Gino Caspari, Rusya Bilimler Akademisi'nden Timur Sadykov ve Jegor Blochin tarafından yönetilen bir arkeolojik görev için 2017’den beri kazılıyor.

Eurekalert’in haberine göre Tunnug1'deki son kazılarda 87 kişinin iskelet kalıntılarının bulunduğu, MS 2 ila 4. yüzyıllara tarihlenen bir mezarlık ortaya çıkarıldı. Bunlardan iskeletlerden birkaçında, hem savaşa hem de şiddet içerikli ritüellere işaret eden izler bulundu.

Araştırma ekibi, iskelet kalıntılarında görülen travmaların ayrıntılı analizini yaptı. Bunun ardından söz konusu travmalara yol açabilecek olaylara dair senaryolar belirlendi.

Araştırmacıların kalıntılarını incelediği bireylerin yüzde 25’i, kişilerarası şiddet, yani dövüşler ve kavgalar nedeniyle ölmüştü. Şiddet içeren eylemler daha çok erkekleri etkilese de mağdurlar arasında kadın ve çocuklar da yer alıyordu. Tunnung1’de bulunan bazı bireylerinse boğazı yarılmış ve kafa derisi yüzülmüştü.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Marco Milella, söz konusu bulguları şöyle yorumladı:

Bu, şiddetin yalnızca baskınlar ve savaşlarla ilgili olmadığını gösteriyor. Bulgular aynı zamanda, muhtemelen insanların öldürüldüğü ve savaş ganimetlerinin biriktirildiği, gizemli ritüellere işaret ediyor.

Kaynak: İndependent Türkçe - Eurekalert