Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı: Ekim ayında emekliye zam ve ikramiye verilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı: Ekim ayında emekliye zam ve ikramiye verilecek mi?
1 Ekim itibarıyla yeni yasama yılına başlayan TBMM'de gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekliler için yapacağı açıklamaya çevrilmişti. Basın mensuplarının emekli aylıklarına yapılacak zam ve 29 Ekim'de dağıtılması beklenen ikramiye için herhangi bir girişim olup olmayacağı sorusuna ise Erdoğan ve Bahçeli'den yanıt geldi.

Temmuz ayının ortasında tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim itibarıyla yeni yasama yılına başladı.

14.00'de başlayan genel kurul, İçişleri Bakanlığı'na yapılan hain terör saldırısı nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleştirilirken, 15 milyonu aşkın emekli vatandaşın gözü kulağı hükümet cephesinden gelecek zam ve ikramiye haberlerine çevrilmişti.

Oturuma MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensupları ile yapmış olduğu görüşmede, emekli aylıklarına yönelik Ekim ayında bir güncelleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna da yanıt verdi.

AYLAR ÖNCESİNDEN 1 EKİM TARİHİ İŞARET EDİLMİŞTİ

Emekli aylıklarına Mart ayında seyyanen zam getiren iktidar, en düşük emekli maaşını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çekmişti. Anayasa'ya göre her yılın Temmuz ayında emekli ücretlerinde yapılacak artış bu yıl yüzde 25 ile sınırlı kalırken, iktidar bu zammı yalnızca kök maaşlara yansıtmış ve halihazırda taban aylık alan milyonlarca emeklinin cebine giren parada hiçbir değişiklik yaşanmamıştı.

Yüksek enflasyon karşısında emekli aylıkları ile geçinmenin imkansız hale gelmesi üzerine milyonlarca vatandaş hükümete sert tepki gösterirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile Meclis açılır açılmaz özellikle en düşük emekli maaşlarında bir düzenlemeyi içerecek kanun değişikliğine gidileceğini belirterek, emeklilere 1 Ekim tarihini işaret etmişti.

Buna karşın Meclis'in açılmasına günler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta yapmış olduğu açıklamalarda emekli aylıklarındaki artış için "Çalışma yıl sonuna kadar tamamlanacaktır" ifadelerini kullanması, 1 Ekim'e yönelik beklentileri suya düşürmüş ve milyonlarca vatandaşta hayal kırıklığı yaratmıştı.

ERDOĞAN "EKİM'DE ZAM OLACAK MI?" SORUSUNA YANIT VERDİ

Yapılan açıklamaya karşın SGK uzmanları, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde iktidarın yıl sonu gelmeden en düşük emekli maaşında bir artışa gitmesinin muhtemel olduğunu belirtmiş ve gözler yeniden Erdoğan'a çevrilmişti.

TBMM açılışına katılan Erdoğan, Genel Kurul'da basın ordusu ile karşılaştı. Bir basın mensubunun "Yıl sonu gelmeden, Ekim ayı içerisinde emekli maaşlarına zam yapılacak mı?" sorusunu sorması ise Erdoğan, "İnşallah. Bu konuda Vedat Bey açıklamalarda bulunacak" ifadelerini kullandı ve zam konusunda topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a attı.

BAHÇELİ, EMEKLİ İKRAMİYELERİ İÇİN "ÇALIŞMA SÜRÜYOR" DEDİ

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesiyle birlikte sayıları 15 milyonu geçen emekli vatandaşlar için bir kritik haber de 29 Ekim'de dağıtılması planlanan Cumhuriyet Bayramı ikramiyelerinden geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kendisine yöneltilen emekli zamları ve ikramiyeleri ile ilgili soruya "Cumhurbaşkanlığı üzerinde yoğun şekilde çalışıyor. Ekim ayı içerisinde açıklama olacaktır" şeklinde yanıt verdi. Bahçeli'nin ikramiye söylentilerini yalanlamaması, gelecek haftalarda Meclis'e gelmesi planlanan torba yasa ile birlikte emekliler için bir adım atılacağına yönelik beklentileri yükseltirken, milyonlarca vatandaşı hayal kırıklığına uğratan haber ise SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ KİMLERE VERİLECEK?

Erdursun, Temmuz ayında yapılan artıştan en düşük emekli maaşı alan vatandaşların yararlanamadığını hatırlatarak, Ekim ayında yapılacak zammın yalnızca taban aylıklara yansıtılacağını ve seyyanen zam ile en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkacağını belirtirken, Meclis'ten geçmesi planlanan 5 bin liralık 29 Ekim ikramiyesinin de tüm emeklileri verilmeme ihtimalinin bulunduğunu açıkladı.

Erdursun, halihazırda 7 bin 500 lira alan vatandaşlara yönelik düzenlemelerin gündemde olduğuna dikkat çekerek, ikramiye uygulamasının yalnızca asgari emekli maaşı alan emeklileri kapsayabileceğini hatırlattı.

EMEKLİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN HABER AKP'Lİ İSİMDEN GELDİ

TRT Haber'de siyaset gündemini yorumlayan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise Ekim ayı içerisinde süreç hakkında net tarihlerin ortaya çıkacağını belirterek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile çalışma içerisindeler. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Ekim ayı içerisinde bu konuya dair ilgili bakanlarımız açıklamalarını ve bütün detayları sunmuş olacaklar. Herkes müsterih olsun, insanlarımızın alım gücünü artıracak, refah seviyesini yükseltecek bir Türkiye önümüzde." şeklinde konuştu.











YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar