İslam Memiş'ten altın sahiplerine hayati uyarı: "Yalnızca 2 gününüz kaldı!"

İslam Memiş'ten altın sahiplerine hayati uyarı: "Yalnızca 2 gününüz kaldı!"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, son günlerde emtia fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların ardından paritede bir balon oluştuğunu vurguladı. Haftanın kapanış seansında sert bir yükselişe imza atan altın fiyatları için uyarıda bulunan Memiş, yatırımcılara kapıda bekleyen tehlikeleri açıkladı.

Türkiye''te toplumun hangi ekonomik sınıfına mensup olduğu fark etmeksizin, vatandaşlar için her dönemin en fazla tercih edilen yatırım aracı altın olmaya devam ediyor.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte küresel piyasalardaki daralmanın ardından uluslararası yatırım alanlarında da altına yönelik ilgi hızla artarken, Çin tarafından gelen ekonomik verilerin piyasalarda tedirginlik yaratması, yılın son çeyreğinde ons altın fiyatlarında yeni bir yükselişin habercisi olarak yorumlanıyor. Türkiye'de Kapalıçarşı'nın nabzını tutan ve altın alanında en yetkin isimlerin başında gelen İslam Memiş'ten yatırımcılara yönelik hayati tavsiyeler geldi.

ALTINDA OLUŞAN KÖPÜK SÖNECEK!

Haftanın kapanış seansında yaşanan yükselişin sürpriz olmadığını belirten Memiş, altın için tarihi bir dönüm noktasına girildiğini ve fiyatlarda sürpriz bir kırılmanın yaşanmasının muhtemel olduğunu belirterek, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

"Uluslararası emtia piyasalarında yaşanan değişimlerle beraber, Türkiye ekonomisindeki göstergelerin de farklılaşması bize altın konusunda birçok ipucu sağlamaya devam ediyor. Hangi varlık türü olduğuna bakılmaksızın, şu anda piyasalardaki ilgi öncelikle Fed'in 20 Eylül'de açıklayacağı karara, ardından ise yalnızca bir gün sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın duyuracağı faiz kararına yönelmiş durumda.

Eğer ons için konuşacak olursak, şu anda altın fiyatlamasında bir belirsizlik oluşmuş durumda. Ekim ayında çok sert bir yükseliş bizi bekliyor demiştik ancak Eylül için her türlü duruma hazırlıklı olmalıyız.

Faiz artırım haftaları yukarı ya da aşağı yönlü kırılmaların yaşanması muhtemel dönemler olarak dikkat çekiyor. Bu sürecin içerisine girmiş durumdayız ve ABD'de ay ortasında ekonomik verilerin peş peşe gelmesiyle beraber anlaşılıyor ki, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından istenilen ekonomik soğuma tam anlamıyla başarıya ulaşmış değil.

Peki bu altın fiyatları için ne anlama geliyor? Biliyorsunuz, altın fiyatlarını dünya genelinde etkileyen 2 temel faktörden bir tanesi, ABD'deki faiz oranlarıdır. Doların değerini belirleyecek bu kararlar, haliyle ons altının da dolara göre değerlendiğini düşündüğümüzde doğrudan doğruya altın fiyatlarında da etkili olmakta. 2022 yılı altın için verimsiz geçmişti çünkü sıkı para politikaları ve devamlı bir faiz artırımı dalgasına maruz kalınması, muhtemel artışların tamamını baskıladı ancak artık kılıç, kınına sığmıyor.

Fed, ülkedeki enflasyon seviyesini yüzde 3.5 seviyelerine indirmeyi başardı ve muhtemelen Eylül ayında son kez 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapacak. Bu da demek oluyor ki, 2023 yılının bitimine kadar yeni bir faiz kararı beklenmeyerek, hareketsizlik politikasına geçilecek ve faizler sabit bırakılacak. İşte piyasalar bu noktada artık Fed kanadından yeni adımların atılmayacağına emin olursa, altın yaz bitişiyle birlikte çok hızlı ve istikrarlı bir yükseliş hareketine geçecektir.

DÜŞÜŞLERE ALDANIP PANİK SATIŞI YAPMAYIN

Ekim ayındaki yükselişler yalnızca ons ile sınırlı olmayacak. Çünkü Türkiye'de hükümet tarafından da geçtiğimiz günlerde açıklandığı üzere, dövizde bir artış yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle dolar/TL paritesi için yıl sonunda 30-31 lira seviyelerinin adil olacağı dillendirilmekte. Gram ve çeyrek altının dolar kuruyla da ilişkisini unutmamak gerekiyor. Yani, ons tarafında yaşanacak yükselişin yanı sıra, aynı zamanda döviz tarafında yaşanacak artışla birlikte gram ve çeyrek altın fiyatları gün aşırı rekor kırmaya devam edecektir.

Benim ons için yıl sonu beklentim 2160 dolar olarak sürüyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise şu, mevcut durumda fiyatlamalarda bir balon ortaya çıktı ve bunun söndürülmesi gerekiyor. Xauusd için hala belli miktarda bir aşağı yönlü boşluk mevcut, sert bir geri çekilme yaşanması, belki 1880-1890 dolar seviyelerine düşülmesi imkan dahilinde.

Gram ve çeyrek içinse, Türkiye'de şu anda benzeri görülmemiş bir ''ikili kur'' sistemi mevcut. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), altın üretimine yönelik sınırlamaları ve kota uygulaması, gösterge kur ve piyasa fiyatlaması arasında daha önce benzeri görülmemiş makas aralıklarının ortaya çıkmasına neden oldu. Merkez Bankası'nda 1665 TL seviyesinde bulunan gram altın fiyatı, Kapalıçarşı''da 1710 lira dolaylarında.

KRİTİK 48 SAAT! GRAM VE ÇEYREK ALTIN SAHİPLERİNİ BÖYLE TUZAĞA DÜŞÜRECEKLER...

Benim görüşüm o ki, 1700 lira ve altında şu an gram altın almak akıllıca olacaktır. Burada ya yeni bir geri çekilme yaşanmasını beklemek ya da aradaki ikili kur durumunun sonlanmasını beklemek mantıklı olacaktır ancak yeni kararlar alınmadıkça, söz konusu makasın kapanma şansı bulunmuyor.

Fed ve TCMB'nin kararları doğal olarak piyasalar için de çok önemli ancak sonuçtan bağımsız, gram altın için 1900-2000 lira seviyeleri yıl sonuna kadar güncelliğini korumakta. Özellikle Fed'in faiz artırımını kesecek olması, kış aylarında altının roketini ateşleyecektir.

Yine de altında bu hafta itibarıyla, özellikle pazartesi yaşanacak açılış seansının ardından acemi yatırımcıyı tuzağa çekmek isteyeceklerdir. Yaşanması muhtemel sert inişler, paniğe kapılan küçük yatırımcının elindeki avucundaki altını dip fiyattan satmasına yol açarken, milyarlarca dolarlık varlığı elinde bulunduranlar düşüşlerin ardından piyasadan yine ucuza altın toplayacaklar. O yüzden lütfen panik satışı yapmayın. Sakin kalın. Uzun vadeli düşünüyorsan, sabırlıysan, doları bırakıp emtialara girebilirsin ancak her düşüşte al-sat işine girersen, kar elde etmek mümkün değil.

ALTIN VE DOLARDAN ÇOK DAHA FAZLA KAZANDIRACAK 2 YATIRIM ARACI

Dolar ya da altından daha cazip iki seçenek göze çarpıyor son günlerde. Gümüş ve Euro. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta yapmış olduğu faiz artışı ve devamında sıkı para politikalarının sürdürüleceğine yönelik mesajlar vermesi, Fed'in pas geçeceği aylarda dolar endeksinin gerilerken Euro''nun daha da yukarı çekileceğine işaret ediyor. Son aylarda düşüşe geçen Euro/dolar muhtemel o ki yıl sonuna doğru 1.15 sınırına gelecektir. Yani elinizdeki dolardan kurtulup, Euro tarafına geçmek çok daha getirisi bol bir hareket olur.

Bunun yanı sıra gümüş noktasında da fırsatlar devam ediyor. Pek çok uluslararası finans kuruluşunun raporuna göre gümüşün ons fiyatı için altını geçecek bir yükseliş beklentisi mevcut. Emtialar için yalnızca altına sabit kalmak, tabiri caizse bütün yumurtaları tek sepete koymak anlamsız. Evet, altın kazançlı olacaktır ancak belki de gümüş, getiri bakımından altını bile sollayacaktır. Çünkü son 2 yılda yüzde 800 dolaylarında değerlenmiş bir yatırım aracından bahsediyoruz.


Memiş, kullandığı ifadelerin yatırım tavsiyesi olmadığına dikkat çekti ve kimseyi burada kullanılan ifadelere güvenerek alım-satım yapmamaları hususunda uyardı.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar