İsmail Hakkı Pekin: 'Türkiye dengeleri yeniden sağlamalı'

İsmail Hakkı Pekin: 'Türkiye dengeleri yeniden sağlamalı'
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "ABD, Irak’ın kuzeyinde oluşturmak istediği devletin, kandil’in kontrolüne geçmesini istemiyor" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin bir takım çatışmaları bırakıp Orta Doğu'da global dengeyi sağlaması gerektiğini söyledi. Pekin, "Bunun için de Suriye-Irak-İran ile iş birliği yapıp, İsrail'i yanına alıp baskı yapmalı. Türkiye böyle devam ederse büyük resmi kaçırır. Önce Orta Doğu'da global dengeyi sağlamalı. Radikal bir harekette bulunup ABD, Suudi Arabistan gibi ülkelerin Orta Doğu'yu kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmesini önlemek. Bunun yolu da Suriye, İran, Irak ile işbirliği yapılması. ABD'liler 1999 yılındaki gibi, 2003'deki gibi oyun oynuyorlar, bunun Suriye bölümünü izliyoruz" dedi.  ABD'nin adımının birkaç nedeni olduğunu kaydeden Pekin, şöyle devam etti: "Son zamanlarda ABD-Türkiye ilişkilerinde bir gelişme var. ABD bu bölgede bir Kürt yapılanması oluşturmak istiyor bunun için de Türkiye'yi rahatlatması gerekiyor. Türkiye'nin tepkisini çekmek istemiyor.

Türkiye'ye bu noktada diyor ki, bu teröristlerin başına ödül koydum, size yönelik terörü desteklemiyorum. Öte yandan diğerleri terörist değil diyerek bir anlamda PKK-PYD ayrımı yapıyor. ABD'liler PKK-PYD konusunda ve oluşturmak istedikleri bölge konusunda Kandil'in kontrolüne geçmesini istemiyorlar. Bu nedenle devre dışı bırakmak istiyorlar. Bir başka nokta ise Öcalan'ı 1999 yılında verdiklerinden sonra ABD'de kuleler vuruldu. Afganistan ve Irak'a saldırıp Orta Doğu'yu şekillendirmeye başladılar. Eğer Öcalan dışarıda olsaydı o zaman Öcalan'ı yanına alacaklardı. Türkiye'yi karşılarına alacakları için bu zor olurdu. Irak'ın kuzeyinde bir devlet kurulurken Türkiye'nin meşrulaştırması çok önemli ABD'liler açısından. Türkiye büyük bir güç çünkü buna engel olmasını sağladılar."

Cemal Kaşıkçı olayının da önemli olduğuna değinen Pekin, "Bu olaya gelinceye kadar İslam NATO'sunun kurulması, bir Arap Ordusu'nun kurulması, Arap ülkelerinin İran'a karşı hasmane tutum takınması bir ayrıştırma ve fay hattı meydana getirme çabası vardı ki, bu noktada Kaşıkçı cinayeti oldu" diye konuştu.

ABD'nin bu oyununa paralel olarak İsrail'in Körfez ülkeleriyle gizli görüşmeler yaptığını da bildiren Pekin, "Umman Sultanı ile görüşüyor, Bahreyn ile görüşüyor. Bu görüşmelerin amacı Körfez ülkelerini İran'a karşı yönlendirmek. Bir taraftan da Hamas ile görüşüyor. Önümüzdeki günlerde İsrail'in Lübnan'a yönelik bir taarruzu olabilir. İran Hizbullah'ına yönelik operasyon olabilir. Orada yasal olarak kabul edilmemesi için baskı yapıyorlar" şeklinde konuştu. Bu noktada Suriye ve İran ile işbirliği yapılmalı gerektiğine işaret eden Pekin sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye bunları yaparsa bölgeyi yabancı güçlerden temizleyecek adımlar atabilir. ABD'liler 1999 yılındaki gibi, 2003'deki gibi oyun oynuyorlar, bunun Suriye bölümünü izliyoruz." 

İlgili Haberler