İsmail Hakkı Pekin: "Türkiye'nin dikkatini dağıtmak istiyorlar"

İsmail Hakkı Pekin: "Türkiye'nin dikkatini dağıtmak istiyorlar"
Genelkurmay Başkanlığı eski istihbarat başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD'nin Irak Kürt bölgesel yönetimi ile Suriye'deki koruması altındaki Kürtleri federasyon çatısı altında bir araya getirmeyi amaçladığını iddia etti.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

Genelkurmay Başkanlığı eski istihbarat başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Rusya'nın ise Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayıp kalıcı olacağını belirterek "Türkiye önceliklerini belirleyip, buna göre hareket etmesi gerekiyor. Diplomasiyi harekete geçirip Suriye ile görüşmemiz gerekiyor" dedi. 
Suriye güçlerinin M-4, M-5 otoyolunun Suriye için çok önemli olduğunu belirten  Pekin "Bu otoyol Irak sınırından başlıyor, ve Lazkiye ile Şam'a gidiyor. Bu yol ana ikmal yolu. Bu yol çalışmazsa ekonomik olarak sorun çıkıyor. Öte yandan bırakın Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasını bu yolu kontrol edemezlerse rejim ciddi güç kaybediyor. Rejimin başka çaresi yok. Ruslar ve Suriye rejimi bu otoyolu açmak istiyor" diye konuştu.

Uzun süredir Rusya ile Türkiye'nin bazı konularda görüş ayrılığı yaşadığını da anlatan Pekin, "Yapılması gereken bölgedeki gözlem noktalarını biraz daha kuzey batıya çekerek, güvenli bir bölge oluşturmak. Gelenleri güvenli bölge içine almak gerekiyor. Teröristleri de Suriye rejimi ile Rusya'ya bırakmak ne halleri varsa görsünler demek. Böyle bir çözüm çıkıyor Türkiye açısından. Türkiye'nin desteklediği gruplar var, onlara bir şey yapılmaması için oturup anlaşmak gerekir ama öbür teröristlerden nasıl ayıracaksınız o da ayrı sorun" dedi.

ABD'NİN SÜNNİ VE KÜRT KARTLARI DEVREDE
Bölgede güçlü bir Türkiye istenmediğini anlatan Pekin şöyle devam etti:
"Rusya, ABD, AB ülkeleri güçlü bir Türkiye istemezler.  En son yaşadığımız bayrak sorunu bile Türkiye'ye yönelik provokasyon, bu nedenlerden dolayı. Türkiye'nin dikkatini dağıtmak istiyorlar. Bu oyunlara dikkat etmek gerekiyor. ABD Irak'ta NATO'ya görev verecek. Orada Kürt bölgesel yönetimi var, Suriye ile bu bölge arasında sınırı kaldırıp bir Kürt federasyonu kurmak istiyor. El Ambar bölgesi başta olmak üzere Sünni bölgelerde Irak-Suriye topraklarını birleştirip Sünni devlet de kurmak istiyorlar. ABD Suriye'nin doğusundaki petrol bölgelerini YPG ile tutup pazarlık payını arttırıyor.  Rusya da ortaya çıkan durumdan faydalanmak üzere M-4, M-5 otoyolunun açıp Suriye rejiminin kontrolüne girmesini istiyor. Rusya ayrıca Cenevre görüşmeleri öncesinde Suriye'ye yerleşip kalıcı olmak da istiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayıp orada kalmak istiyor. Türkiye'nin bütün bunları görüp önceliklerini belirleyip, buna göre hareket etmesi gerekiyor. Diplomasiyi de etkin olarak kullanması gerekiyor. Suriye ile görüşmemiz gerekiyor örneğin.