İsmail Hakkı Pekin: "YPG'nin hazır olması için ABD bizi oyalıyor"

İsmail Hakkı Pekin: "YPG'nin hazır olması için ABD bizi oyalıyor"
Şanlıurfa'da "Müşterek Harekât Merkezi" kurulması çalışmalarını değerlendiren Emekli Korgeneral Pekin, ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırmak, harekâttan caydırmak, kendi içinde meşgul ederek PYD'ye razı olmasını sağlamak isteyebileceğini söyledi.

FATİH ERBOZ - ANKARA

Şanlıurfada "Müşterek Harekât Merkezi" kurulması çalışmalarını değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırmak, harekâttan caydırmak, kendi içinde meşgul ederek PYD'ye razı olmasını sağlamak isteyebileceğini söyledi.

Bu ülkenin, "Suriye'deki PYD burada önemli. Kuzey Irak var. PKK'yı ortadan kaldıralım, Suriye'de PYD'nin yönetimine müsaade edin" diyebileceğini belirten Pekin, "Benzer birçok konu başlığı ortaya çıkacak. Teröristbaşı Öcalan'ın mesajları önümüzdeki günlerin habercisi. ABD önümüzdeki günlerde böyle bir paketle gelecek gibi, hatta gelmiştir bile. Hatta Kuzey Irak'taki PKK'yı imha etmek, ortadan kaldırmak gibi bir paket gelecek, tartışılacak, bu artık anlaşılıyor" dedi.

Hakkı Pekin, Müşterek Harekât Merkezi'nde çalışacakların Pentagon'dan mı, CENTCOM'dan mı geldiğinin bilinmediğini de vurguladı.

Pekin, özellikle güvenli bölgenin derinliği, buranın kara ve hava kuvvetleri tarafından kontrolü, PYD/PKK'nın elindeki ağır silahların alınması ve teröristlerin güneye gönderilmesi konusunda tam bir mutabakat olmadığını söyledi.

Türkiye ve ABD'nin farklı şeyler söylediğini kaydeden Pekin, şöyle devam etti: "Şimdi şunu göreceğiz, ABD Türkiye'yi oyalaya mı çalışıyor, yoksa gerçekten böyle bir orta yol bulmaya mı? Sonuç olarak ABD orada bir Kürt devletçiği kurma peşinde. Türkiye, '30-40 kilometrelik güvenli bölge olsun, burayı ben kontrol edeyim, teröristlerin silahları alınsın, güneye gitsin' istiyor. Türkiye bölgeyi kontrol ederken aynı zamanda bu devletin kurulmasını da engelleyecek. ABD şu ana kadar, 'Güvenli bölge kuralım' demesine rağmen teröristleri destekliyor. PKK-PYD'ye TIR'larca silah geliyor. Adamlar siper kazıyorlar, mevzi hazırlıyorlar bölgede. 110-120 bin kişilik güç hazırlığı peşinde. Orada 3 güç var. Suriye Demokratik Güçleri ki içinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir yapı. Bunun içinde 12-13 bin dolayında PKK'lı teröristin bulunduğu genel savunma gücü var. Yerleşilen bölgeyi savunma açısından bunlar önemli. İkincisi öz savunma güçleri dedikleri şehir merkezlerini savunacak güçler var. Bunlar 40-45 bin kişilik bir güç. Bunu hazırlıyorlar ama daha bitirememişler. Ayrıca esnek güç dedikleri kolluk kuvvetli var. Bir 45 bin kişi de bunları hazırlamaya çalışıyorlar. Şu anda SDG de bölgeyi savunmaya hazır değil. Dolayısıyla ABD bizi oyalıyor mu, oyalamıyor mu görmek gerekiyor."

Müşterek harekât merkezinin faaliyet geçmesinin ardından bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkacağının bilindiğini ifade eden Pekin, şunları anlattı:

"Güvenli bölgenin genişliği, ağır silahların toplanması, kontrolü gibi. Mesela Kamışlı ve Kobani dedikleri yerler ne olacak? Bu nedenle Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, 'Biz ciddiyiz, B ve C planlarımız var, siz yapmazsanız biz yaparız' diyerek açıkça ABD'yi tehdit ediyorlar. Amaçları ABD'nin Menbiç'te olduğu gibi Türkiye'yi kandırmaması. ABD'nin zaman kazandığını görüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye Kürt devletçiği kurulmasını istemiyor. Bu sadece ABD'nin değil, İsrail'in de planı. Böyle olduğu için de kolay kolay vazgeçmezler. Türkiye bana göre o bölgeye Ağustos ayı sonlarına doğru bir harekât yapar. Gerekiyor bu."