İsmailağa Cemaati’nden tartışma yaratacak erkekler başı açık namaz kılmasın çıkışı

İsmailağa Cemaati’nden tartışma yaratacak erkekler başı açık namaz kılmasın çıkışı
İsmailağa Cemaati mensubu İsmail Hünerlice, erkeklerin namaz kılması ile ilgili tartışma yaratacak bir paylaşımda bulundu...

Liderleri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun geçtiğimiz günlerde hayatını kaybettiği İsmailağa Cemaati bu sefer erkeklerin namaz kılması hakkında yapılan bir çıkışla gündeme geldi.

Cemaat mensuplarından İsmail Hünerlice tartışmalara neden olacak bir paylaşımda bulundu.

"ERKEKLER BAŞI AÇIK NAMAZ KILMASIN"

Hünerlice, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Erkeklerin başı açık namaz kılması mekruhtur” dedi.

İşte o paylaşım:

DİYANET NE DEMİŞTİ?

Konu ile ilgili daha önce görüş açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu ise, erkeklerin başı açık şekilde namaz kılmasını tenzihen mekruh sayıldığını ancak bu şekilde namaz kılmanın caiz olduğunu belirtmişti.

Diyanet’in “Erkeklerin namazda başlarını örtmeleri gerekir mi?” sorusuna verdiği cevap şu şekilde:

“Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashab-ı kiram, İslam öncesinde olduğu gibi İslam’dan sonra da günlük hayatlarında örf ve iklim şartları gereği başlarını örtmüşlerdir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) günlük kıyafeti ile namazlarını kılmış, ibadet için ilave veya bazı özel giysiler giymemiştir. Takke üzerine sarık sardığı gibi, sarıksız takke ve takkesiz sarık kullandığı da olmuştur (Bkz. Tirmizî, Libâs, 12, 42; İbnü’l-Kayyım, Zâdü’l-me‘âd, I, 135; Müttakî, Kenzü’l-ummâl, VII, 121).

Bazı âlimler Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu uygulamalarını göz önüne alarak namazda erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişlerdir. Bu yaklaşıma göre baş açık namaz kılmak, sünneti terk etmek anlamına geleceğinden tenzîhen mekruh sayılmıştır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 407; Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 130).

Diğer bazı âlimler ise bunu örf gereği kabul ettiklerinden başı açık namaz kılmakta bir sakınca olmadığını belirtmişlerdir (Bkz. Şâtıbî, el-Muvâfakât, II, 489). Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.”

İlgili Haberler