İspanya'da asgari ücret 965 Euro'ya yükseldi

İspanya'da asgari ücret 965 Euro'ya yükseldi
İspanya Bakanlar Kurulu, asgari ücretinin 950 Euro'dan 965 Euro'ya yükseltilmesine karar verdi.

İspanya''da Çalışma İşleri Bakanlığı ve ulusal işçi sendikaları arasında yapılan görüşme anlaşmaya vardı. Anlaşma sonucu asgari ücrete 15 Euro zam yapıldı. Asgari ücret ile çalışanlar, yüzde 1.6''lık ücret zammından eylül ayı itibariyle faydalanmaya başlayacak.

Yapılan artış, Çalışma Bakanı Yolanda Díaz''ın, haziran ayında teklif verdiği 50 Euro''luk artıştan daha düşük olmasına rağmen asgari ücretin gelecek iki yıl boyunca yükselmeye devam edeceği duyuruldu.

Yeni yapılanma ile asgari ücret alan bir işçinin aylık brüt maaşı bin 125 Euro olacak. Yarı zamanlı ya da geçici bir işte çalışanların ise asgari ücretten az alması böylece mümkün.

Ülkedeki bazı sektörler ise kendi taban ücretlerini kendileri belirliyor. Mesela inşaat sektöründe çalışanlara aylık en az bin 449 Euro ödenmesi gerekmekte.

Aynı zamanda girişimciler derneği, sosyal güvenlik primlerinin bu zam nedeniyle 3 ila 12 Euro artacağını bildirdi. Bunun açıklaması ise asgari ücretin işçiler için aynı zamanda sosyal güvenlik katkı payı tabanını da belirliyor olması olarak açıklandı. Ancak maaşlı çalışanların sosyal güvenlikleri şirketleri tarafından ödendiği için, bu sıkıntıyı yalnızca freelance veya bağımsız çalışanlar çekecek.

İspanya tüketici fiyat endeksine göre, ülkedeki yaşam maliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı.

İlgili Haberler