İspanyol arkeologlar görünce toprağı elle kazmaya başladı. İmparatorun kahvaltı odası bulundu

İspanyol arkeologlar görünce toprağı elle kazmaya başladı. İmparatorun kahvaltı odası bulundu
İtalya’nın Hadrianus Villası’nda kazı çalışması gerçekleştiren İspanyol arkeologlar, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından inşa ettirilen kahvaltı odasının kalıntılarına ulaştı. Kahvaltı odasının lüks ve şatafat içinde olduğu görüldü.

İspanyol arkeologlar görünce toprağı elle kazmaya başladı. İmparatorun kahvaltı odası bulundu

Dünyanın en dikkat çeken bilim dallarından biri olmayı başaran Arkeoloji, insanlığın merak duygusunu tatmin etmeye devam ediyor. Arkeofili’den Etkin Yiğit’in kaleme aldığı haberde, Hadrianus Villası’nda Roma İmparatoru Hadrianus’un kahvaltı odasında ilişkin kalıntılar bulunması bilim dünyasını heyecanlandırdı.

MS 2. yüzyılda Roma imparatoru Hadrianus ve imparatoriçesi Vibia Sabina, kahvaltılarını geri çekilebilir köprülerle kendilerinden ayrılan, emirlerini hazır olda bekleyen hizmetliler gibi akan suyun etraflarını çevrelediği gösterişli bir mermer platformda yapıyorlardı.

Şimdi ise Palo de Olavide Üniversitesi’nden arkeologlar, bu eşsiz yemek stilinin izlerini meydana çıkardı.

İDEAL ŞEHİR OLARAK TASARLADI

Araştırmanın lideri Raphael Hidalgo Prieto, bu keşfini “benzersiz” ve “sansasyonel” olarak tanımladı. MS 117 ile 138 arasında hüküm süren ve modern İngiltere’yi doğu-batı şeklinde ayıran kendi adındaki duvar ile ünlü Hadiranus, bu odayı Tivoli yakınlarında 30’dan fazla binadan oluşan 80.000 metrekarelik alanda yer alan Hadrianus Villası’nın bir parçası olarak hizmete soktu.

Unesco Dünya Mirası web sitesine göre Yunan, Roma ve Mısır mimarisini ilham alan Hadrianus, villayı “ideal şehir” olarak tasarladı. Göze çarpan yapılar arasında Korint’teki Afrodit Tapınağı’nın bir kopyası, tiyatrolar, kütüphaneler, bahçeler, hamamlar, insan yapımı havuzlar, galeriler ve merkezdeki büyük avluya açılan birçok odadan oluşan bir “saray” vardı.

Prieto, yeni keşfedilen yapıyı bir su triclinium’u veya Roma yemek odası olarak tanımlıyor. Romalı seçkinler ve akşam yemeği misafirleri, zarif U şeklindeki sedirlerde uzanmak ve pahalı yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarmak için bu alanlarda bir araya geliyordu.

İlgili Haberler