İspanyol devi Türkiye'den çekiliyor

İspanyol devi Türkiye'den çekiliyor
İzmir Aliağa’da 2009’dan bu yanan bulunan İspanyol devi, Perez y Cia Sociedad Limitada hisselerini satarak Türkiye’den çekildi.

Yaklaşık 20 yıldır İzmir Aliağa’da bulunan Ege Gübre Limanı içerisindeki terminali işleten İspanyol devi Perez y Cia Sociedad Limitada, Türkiye’den çekiliyor. 2009 yılından bu yana limanın işletmeciliğini yapan şirketin satılan hisselerini Ege Gübre alacak.

İspanyol şirket Perez y Cia Sociedad Limitada'nın resmi internet sitesinde  Türkiye yer verilmiyor. Temmuz ayında başlayan süreç, geçtiğimiz gün resmi kurumlara yapılan başvurularla tamamlanmak üzere.

400 bin TEU kapasiteli bir konteyner limanı haline gelen terminali İspanyol şirket 15 yıllığına üstlenmiş, ek olarak 15 yıllık uzatma hakkına sahipti. 2039 yılına dek işletme hakkı bulunan liman için 1 milyon TEU kapasiteye ulaştırılması planlanmıştı. 703 metre gemi yabaşabilir rıhtıma sahip liman, İspanyol şirketinin Türkiye’deki tek iştirakiydi. İspanyol şirket, Angel Bernardo Perez tarafından 1853 yılında Küba ile ticaret amacıyla kuruldu.

APM’NİN HİSSELERİNİ SOCAR ALMIŞTI

Hatırlanacağı üzere geçen yıl DÜNYA Gazetesi’nin ilk kez duyurduğu haberde dünyanın en büyük liman işletmecilerinden Hollanda menşeli APM Terminalleri, İzmir'deki konteyner terminalini ortağı Azerbaycan petrol şirketi SOCAR’a devretmek için anlaşma imzalamıştı.

Petlim Konteyner Limanı olarak adlandırılacak olan liman Aliağa’da bulunuyor ve 1.3 milyon TEU yıllık kapasitesiyle Ege bölgesinin en büyük limanı olarak biliniyor