İsrail anlaşmayı resmen duyurdu, tarihin en büyüğü. Yunanistan ve İsrail Türkiye’ye karşı cephe aldı

İsrail anlaşmayı resmen duyurdu, tarihin en büyüğü. Yunanistan ve İsrail Türkiye’ye karşı cephe aldı
Yunanistan ve İsrail tarihlerinin en büyük anlaşmasını imzaladığını resmen duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın skandal Türkiye ziyaretinin ardından Yunanistan ile ilişkiler iyice gerilmişti.

Türkiye karşıtı ittifak kuran Yunanistan ve İsrail, hafta içinde ittifakın diğer üyeleri Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Rum kesiminde bir zirve düzenlemişti. Dendias''ın da yer aldığı ortak basın toplantısında, Akdeniz''de yeni bir dönemin başladığı savunulmuştu.

Atina yönetimi, geçtiğimiz yazdan bu yana ABD''den İsrail''le çok sayıda ülkeyle tatbikat yapıyor.

Silahlanma yarışına giren Yunanistan, Fransa''dan Rafale jetleri aldı, ABD''den F-35 istedi, İsrail''den drone ordusu getiriyor ve son olarak yine Tel Aviv yönetimiyle askeri bir anlaşma imzaladı.

DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

İsrail Savunma Bakanlığı, 1,65 milyar dolarlık anlaşmayla Elbit Sistemleri''nin Yunanistan''ın orta kesiminde bir eğitim merkezi hayata geçireceğini açıkladı.

Elbit''ten yapılan açıklamada ise Yunanistan''a yeni M-346 eğitim uçukları gönderileceği ve tüm Yunan Hava Kuvvetleri''nin 20 yıl boyunca eğitileceği belirtildi. Atina yönetimi ise, daha önce atılan imzalarla Mora Yarımadası''ndaki Kalamata Havalimanında bir eğitim üssünün kurulacağını, stratejik iş birliğinin güçlendirileceğini aktarmıştı.

İLK DRONE''LAR BU AY KONUŞLANIYOR 

Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ''da çatışmaların kaderini değiştiren Türk SİHA''larına karşı Yunanistan Ege Denizi''ndeki İskiri Adası''na (Skyros) drone üssü kuruyor. Yunan medyası, İsrail''den kiralanan ilk insansız hava araçlarının Nisan ayında adaya konuşlanacağını duyurdu.Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir dönemi başlatacak dronelar için geri sayımın başladığını belirten To Vima gazetesi, Heron insansız hava araçlarının üç yıllığına kiralandığını aktardı.

Yunanistan, söz konusu iki drone''la Ege Denizi''ndeki Türk hareketliliğini havadan gözetlemeyi deneyecek. To Vima, iki dronenun eklenmesiyle Yunan ordusunun sadece bir seviye değil, insansız hava araçları alanında birkaç seviye birden yükseleceğini savundu.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias''ın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile basın toplantısında yol açtığı kriz, Ankara ve Atina arasında bir kez daha iplerin gerilmesine yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kameralar önünde gerçekleşen ortak basın toplantısıyla ilgili "Dışişleri Bakanımız Dendias''a haddini bildirdi. Daha yumuşak da olamazdı. Zaten millet olarak ülke olarak bize yakışmazdı" demişti.