"İsrail için Orta Doğu'da tek engel Türkiye kaldı"

"İsrail için Orta Doğu'da tek engel Türkiye kaldı"
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş,"İran'dan Kürdistan için alınacak parça İsrail'i tatmin etmez. Ona karşı Orta Doğu'da engel sadece İran ve Türkiye kaldı. İsrail'in ilk hedefi aslında İran değil Türkiye." dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK / YENİÇAĞ

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Orta Doğu'da İsrail'i engelleyecek bir güç kalmadığını söyledi. "Libya ve Irak'ın durumu belli. Esad kendini zor koruyor. Suudi Arabistan istediklerini yapıyor. Mısır durağan bir ülke konumuna geldi" diyen Karakuş, şöyle konuştu: "İsrail'e karşı Orta Doğu'da engel sadece İran ve Türkiye kaldı. İsrail'in ilk hedefi aslında İran değil, Türkiye. İran'dan Kürdistan için alınacak parça İsrail'i tatmin etmez. Onların istediği Fırat ve Dicle'nin sularının doğduğu yerden itibaren giden bölgeyi istiyorlar. Tarih boyunca bu bölgelerin de Türklerin olduğu için bunu da bildikleri için egemenlik kurmakta zorlanıyorlar. Amaç bu olunca Türkiye hedef oluyor."

Erdoğan Karakuş, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PYD/YPG'ye "Sizi terk etmeyeceğim, Türkiye buralardan kolay kolay bir şey alamayacak" mesajı verdiğini, bölgesel gelişmelerin, Diyarbakır'da sivil vatandaşlara yapılan terör saldırısının bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. ABD'nin, "Vereceklerimizden daha büyük talepleriniz olursa sıkıntılı durum çıkarırız" dediğini belirten Karakuş, şöyle devam etti: "BOP için ABD ile İsrail birlikte hareket ediyor. Türkiye'nin buna karşı koyacağı tepkiyi test ediyorlar. Zaten Türkiye'ye, Suriye sınırında istedikleri bölgeyi vermemek için uğraşıyorlar. Türkiye'ye bunun için rahatsızlık veriyorlar. Ormanlarımızı yakmak istiyorlar, PKK'yı desteklemeyen aşiretlere zarar veriyor. Sürekli bölgeyi kışkırtmak istiyor. Mesaj açık, 'Benim dediğim olacak' diyor. Rusya ve ABD kendi bölgelerini belirledi."

Erdoğan karakuş, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda güvenli bölge ile ilgili çalışmaları sürerken ABD'nin YPG'li teröristlere destek vermesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ilhak vaadi ile ortaya çıkması bölgeye ilişkin soruları gittikçe arttırdığını da kaydetti. Bu gelişmelerin birbirinden bağımsız olmadığını, hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu yineleyen Karakuş, şöyle dedi: "ABD burada aynı zamanda Türkiye'ye de çok net bir mesaj yolladı. ABD'yi şu anda zaten Pentagon yönetiyor. Savunma bütçeleri 750 milyar dolar. ABD'nin bundan sonraki adımlarına böyle bakmak gerekiyor. Pentagon ne derse o olur."