İsrail İran'a Şam'da saldırdı

İsrail İran'a Şam'da saldırdı
İsrail ordusu, kendilerine yönelik 'planlanan bir saldırıyı önleme' gerekçesiyle Suriye'deki İran güçlerini vurduklarını açıkladı.

Suriye’deki iç savaşın başından beri çok sayıda hava saldırısı düzenleyen İsrail, dün gece Şam yakınlarındaki İran hedeflerine saldırı düzenlendiğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları İsrail’in açıklamasını yalanlarken, bu sabah Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Hizbullah mahallesine İsrail’e ait iki insansız hava aracının düştüğü haberi geldi.

İSRAİL’İN İDDİASI: 'İRAN SALDIRI PLANLIYORDU'

Gerilimin ilk perdesi, İsrail’in dün gece Suriye’nin başkenti Şam’ın yakınlarındaki İran güçlerini vurduğuna dair duyurusuyla açıldı. İsrail ordusu, ‘İsrail’deki hedeflere katil insansız hava araçları göndermeyi planlayan İran güçlerini vurduklarını’ savundu. Açıklamada, “Saldırı, son birkaç gündür Suriye’den İsrail’deki bazı noktalara saldırı planlarını ilerletmeyi planlayan İran Kudüs Güçleri’ni ve Şii milisleri hedef aldı” denildi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, ordunun İran’ın planladığı bir saldırıyı engellediğini söyleyerek, “İran’ın hiçbir yerde dokunulmazlığı yok” açıklaması yaptı.

Suriye medyası ülkenin hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve Şam üzerindeki ‘düşman hedeflere’ müdahale ettiğini duyurdu. Devlet haber ajansı SANA, hava savunma sistemlerinin bu hedeflerin büyük çoğunluğunun ülkenin güneyinde düşürüldüğü bilgisini geçti.

DEVRİM MUHAFIZLARI İSRAİL’İ YALANLADI

İran Devrim Muhafızları ise kendilerine ait hedeflerin vurulduğu iddiasını yalanladı. Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhsin Rızai, “Bu bir yalan ve gerçek değil. İsrail ve ABD’nin, İran’ın çeşitli merkezlerine saldıracak gücü yok ve askeri danışmanlık merkezlerimiz zarar görmedi” dedi.

LÜBNAN’DA İSRAİL’E AİT İKİ İHA DÜŞTÜ

İsrail’in Suriye’ye karşı saldırılarında hava sahasını kullandığı Lübnan da bu gerilimden etkilenmiş görünüyor. Lübnan ordusundan yapılan açıklamaya göre, İran ile Suriye yönetiminin müttefiki olan Hizbullah’ın Beyrut’un güneyinde kontrol ettiği Dahiye mahallesinde, yerel saatle 02.30’da İsrail’e ait iki İsrail insansız hava aracı düştü.