İsrail’de 5-11 yaş arası çocuklara korona virüs aşısı yapılacak

İsrail’de 5-11 yaş arası çocuklara korona virüs aşısı yapılacak
İsrail, 12 yaş altı çocuklar üzerinde aşının etkinliğine dair araştırmalar sürerken, Delta varyantı vakalarının hızla artması nedeniyle 5 ila 11 yaş arasındaki risk grubunda yer alan çocuklara korona virüs aşısı uygulamaya başlanmasına izin verdi.

İsrail, bulaşıcı Delta varyantı vakalarının hızla artması nedeniyle, Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının 5 ila 11 yaş arasındaki risk grubunda yer alan çocuklar için kullanılmasına izin verdi.

Yapılan açıklamada yetkililer, ciddi obezite, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılanması veya kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı nedeniyle Kovid-19''dan ciddi hastalık veya ölüm olasılığı yüksek olan çocuklara aşı yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık bakanlığı, her bir vakanın özel onay gerektireceğini ve çocuklara, Pfizer-BioNTech’ten sağlanan verilere uygun olarak, 30 mikrogram yerine 10 mikrogram dozda aşı verileceğini söyledi.

NTV''nin aktardığı habere göre Pfizer sözcüsü, dozaj miktarı kararının ilaç firmasının aksine sağlık yetkililerine ait olduğunu söyledi.

İsrail''den önce Çin, ülkesinde geliştirilen Sinovac ve Sinopharm aşılarını 3 yaşından büyük çocuklar için onayladığını bildirmişti.

Haziran ayının başlarında ABD’li Pfizer ve Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman BioNTech’in ortaklığında geliştirilen korona virüs aşısının, 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklardaki son aşama klinik denemelerinin başladığı duyurulmuştu.

Klinik denemeler ile ilgili herhangi bir veri halihazırda yayımlanmazken ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bu yaş grubu için aşı kullanımına Eylül ayında izin vermek için çalışma sonuçlarını beklediğini söylemişti.

DENEMELERE YAKLAŞIK 4 BİN 500 ÇOCUK KATILACAK

Pfizer tarafından yapılan açıklamada, üçüncü aşama testler için ABD’nin 26 eyaletinde, Finlandiya, Polonya ve İspanya''da yer alan 100 araştırma merkezine yaklaşık 4 bin 500 çocuğun kaydedileceği ifade edilmişti.

Bununla birlikte, 6 aydan 4 yaşına kadar olan çocuklar için aşının testlerinin erken aşamada devam ettiği belirtilmişti.

İlgili Haberler