İsrail’de hayat normale dönmeye başladı

İsrail’de hayat normale dönmeye başladı
İsrail'de 2021’in ocak ayında 10 bine dayanan günlük vaka sayısı, aşılamanın etkisiyle son günlerde 200’ün altına düştü. Düzelme sebebiyle 18 Nisan’dan itibaren açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı.

İsrail, nüfusa oranla en fazla korona virüs vakası görülen ülkelerin başında geliyor.

Her ne kadar vaka sayısı nüfusa oranla yüksek olsa da İsrail’de aşılama sayesinde 2021 yılınan ocak ayında 10 bine dayanan günlük vaka sayısı, son günlerde 200’ün altına inmiş durumda.

Şubatta 85 bine yaklaşan aktif vaka sayısı bugün itibariyle 2 bin 200’e kadar geriledi, durumu ağır olan hasta sayısı da 200’ün altına düştü.

Bu da İsrail’deki hastaneler ve sağlık çalışanlarının üzerindeki baskıyı oldukça azalttı.

16 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERİN YÜZDE 81’İNE AŞI YAPILDI

İsrail Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Pfizer-BioNTech firmalarının ortaklaşa ürettiği korona virüs aşısı kullanılan ülkede, 5 milyon 356 bin kişiye ilk doz, 4 milyon 984 bin kişiye de ikinci doz uygulandı.

Bu da İsrail’de 16 yaş üstü kişilerin yüzde 81’ine korona virüs aşısının yapıldığı anlamına geliyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLANDI

Aşılama sayesinde salgının etkisinin giderek azaldığı İsrail’de 21 Şubat tarihi itibarıyla korona virüs tedbirleri gevşetilmeye başlandı.

İsrail’de bu kapsamda, geçen ay itibarıyla kafe ve restoranların müşteri kabul etmesine izin verildi, okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçildi.

Ülkede normalleşme kapsamında 18 Nisan’dan itibaren ise açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı ve tüm okullarda yüz yüze eğitime geçildi.

Kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu ise halen uygulanıyor.

Tel Aviv’deki manzara aşı sayesinde salgınla mücadelede başarıya ulaşılabileceği ve normalleşmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Vakalarda kaydedilen düşüş ve salgının etkisinin azalmasının ardından Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelindeki tüm işletmeler açıldı.

Salgından en fazla etkilenen işletmelerin başında gelen kafe ve restoranların tamamı müşteri kabul edebiliyor.

Sahiller denize girmek isteyenlerle dolarken, insanlar maske zorunluluğunun kalkmasından memnun.

Salgın ile beraber neredeyse unutulan dost ve arkadaşlara sarılma, tokalaşma adeti de İsrail’de yeniden günlük ritüeller arasına girdi.

Zorunlu olmamasına rağmen, halen sokakta maske takmaya devam edenlerin sayısı da azımsanmayacak derecede...

İŞSİZLİK ORANI DÜŞMEYE BAŞKLADI

Günlük hayatın normale dönmeye başlamasıyla ülkede işsizlik oranı da azalmaya başladı.

İsrail makamlarının verilerine göre, salgın sebebiyle yıl başında yüzde 18’i geçen işsizlik, yüzde 15’e kadar düştü.

Tel Aviv’de restoran işleten Shlomy Salamon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede 3. dalganın başladığı Aralık 2020’de yürürlüğe konan ve şubata kadar devam eden gevşetilmiş karantinada işletmesinde 5-6 kişinin çalıştığını bugün ise bu sayının 50’ye yükseldiğini ifade etti.

İşlerinde salgının etkili olduğu döneme oranla düzelme olduğunu ve yeni elemanlar istihdam etmek istediğini dile getiren Salamon, “İşletmemizin açılmasından çok mutluyum. Diğer yandan ise bir iş yeri sahibi olarak zor durumdayım çünkü çalışacak kimse yok. İnsanlar 1,5 yıl bu hastalıkla uğraştı. Benim en büyük problemim çalıştıracak kimse bulamamam. Kovid-19’dan önce 100 kişi burada çalışıyordu, şu anda 50 kişi bulunuyor. Hayat normale döndü, umarım virüs yeniden problem olmaz ama yine de iyimserim.”

FİLİSTİN TOPRAKLARINDA YAŞAYANLARI GÖRMEZDEN GELİYOR

Kendi vatandaşlarını hızla aşılayan İsrail, işgal ve abluka altında tuttuğu Filistin topraklarında yaşayanları aşı konusunda görmezden geldi.

İşgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi''nde korona virüs salgının etkisi giderek artarken, İsrail, uluslararası baskılara rağmen söz konusu bölgelerde yaşayan Filistinlilere aşı sağlamadı.

İsrail yönetimi şimdiye kadar Filistin Sağlık Bakanlığı''na yalnızca 5 bin aşı taahhüdünde bulundu ve bunun 2 binini teslim etti.

Buna ek olarak, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve İsrail''de çalışan Batı Şeria''daki 100 binden fazla Filistinli işçiyi aşıladı.