İsrail'de Netenyahu protestosu

İsrail'de Netenyahu protestosu
İsrail'de hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyası bulunan Başbakan Netenyahu'nun dokunulmazlık talebi sonrası muhalefet sokaklara çıkarak protesto gösterisi düzenledi.

İsrail Başbakanı Netenyahu'nun dokunulmazlık talebi sonrası ülke ayağa kalktı. Hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyası bulunan Netenyahu, parlamento gündemine kendisine dokunulmazlık getiren ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini kısıtlayan yasa tasarısını getirmek istedi.

9 Nisan'da yapılan seçimlerle görevini dördüncü döneme taşıyan Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk iddianamesi bulunuyor. Muhalefetin karşı çıktığı olası tasarının yasalaşması halinde başbakanla ilgili yolsuzluk dosyaları, elde edeceği dokunulmazlık sayesinde rafa kalkacak.

Muhalif partilerin neredeyse tamamının katıldığı eylemde göstericiler Netanyahu'nun politikalarını Türkiye'deki yönetim ile kıyasladı.

Eylem alanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir posteri asıldı. Muhalefetteki Mavi ve Beyaz İttifakı'nın lideri Yair Lapid, Netanyahu'ya seslenerek "Erdoğan olmana izin vermeyeceğiz, Türk bir diktatörümüz olmayacak, buna müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu. Eylemcilerden bazıları gösteriye fes takarak katıldı.
 

Cumartesi günkü eyleme katılanların sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, organizatörler 80 bin kişinin sokağa indiğini savundu. Reuters haber ajansı bir muhabirin gözlemlerine göre 20 bin civarında kişinin meydanlarda olduğunu yazdı.

Göstericiler, Netanyahu'nun kurmak üzere olduğu koalisyonun başbakanı cezai yaptırımlardan korumak için yasa değişikliği istediğini ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilierini kısıtlamanın yollarını aradığını savunuyor.

İsrail Başsavcılığı, geçen şubat ayında Netanyuhu hakkında "yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla iddianame hazırlanmasına karar vermişti. Netanyahu, önümüzdeki ekim ayında ön duruşmaya çıkacak.