"İsrail'i koruyacak PKK gücü hazır"

"İsrail'i koruyacak PKK gücü hazır"
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ABD'nin Suriye'de Fırat'ın doğusundaki PKK'ya yaptığı yardımlarla İsrail'i koruyacak bir gücü hazırladığını söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, İsrail'in güvencesi olacak PKK'lıların orada olduğunu belirterek "Artık silahlı bir grup, silahlı bir güç olacak. Bu İsrail'in güvenliği için de önemli. Durmadan eğitiyorlar. İsrailliler de yetişmelerine yardım ediyor. Aynı zamanda Türkiye'de de fırsat bulduklarında eylem yaparak Türkiye'yi meşgul etmek istiyorlar. Böyle devam ettirmek istiyorlar. ABD'yi oradan süpürmeden, İsrail'in gücünü orada bitirmeden, Türkiye'de herhangi bir şekilde terörün bitmesi biraz zor görünüyor" dedi. İdlib'in Suriye rejiminde kalması durumunda Türkiye için de bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çeken Karakuş, şunları söyledi:

"Fırat'ın doğusu için de rejim aynı cümleleri kullandı. Ancak durum böyle değil. ABD'lilerin olduğu yerde Fırat'ın doğusunu denetim altında tutması söz konusu değil. Bu şartlar altında Suriye rejiminin kontrol etmesi zor. PKK ile araları da bozuldu. Türkiye onu da göze alamaz. Türkiye'de büyük bir terör patlak verebilir. Buradaki teröristler eylemlerini Türkiye'ye yansıtır. İdlib'de teröristlerin silahlarını sadece geriye çektiğini görüyoruz. Rusya'nın istediği de o. Yakın bölgelerden içeriye Suriye kuvvetlerine, Rus kuvvetlerine zarar verilmesini istemiyor. Bir yerde büyük silahları çektiklerinden kendilerini emniyette hissedeceklerdir. Suriye rejiminin İdlib konusunda Rusya'nın iznini alması zor. İsrail ile sorunları var Rusya'nın, Türkiye'yi karşısına alamaz. Bu şekilde devam edecektir İdlib." Menbiç'te de benzer bir durumun olduğunu kaydeden Karakuş, "ABD oradan çekilmek istemiyor. ABD ile ilişkiler düzelirse belki çekilebilir. Menbiç'in durumu ABD ile ilişkilere bağlı. ABD ile bazı antlaşmalar yapılırsa o zaman düzelir. Türkiye ilişkileri denge tutma kabiliyetine sahip bir jeopolitik konuma sahip. Hava sahasını açık tutmamız bile ABD için önemli. Bizim hava sahamıza muhtaç ABD" şeklinde konuştu.