İsrail’in Asıl Amacı Doğalgaz mı?

İsrail’in Asıl Amacı Doğalgaz mı?
Türkiye-İsrail anlaşmasının ana başlıkları açıklandı. Binali Yıldırım ambargonun kaldırıldığını ifade etse de uzmanlar durumun farklı olduğunu, İsrail’in doğalgaz arama çalışmalarının önünün açıldığını ifade ediyor.

Mavi Marmara gemisine yapılan baskınla kopan İsrail-Türkiye ilişkileri kamuoyuna açıklanan mutabakatla yeni bir boyut kazandı. Anlaşmaya göre Mavi Marmara’da hayatını kaybedenler için İsrail’in 20 milyon dolar ödemesi kararlaştırıldı. Yine anlaşmaya göre Gazze’ye uygulanan ambargo kısmen kaldırılacak. Bölgeye ilk yardım Türkiye tarafından 10 bin ton gıda olarak 1 Temmuz’da gönderilecek.

NETANYAHU: İSRAİL EKONOMİSİNE MUAZZAM ETKİLERİ OLACAK

Genel itibariyle 2 ana başlık üzerinden yapılan anlaşmanın arka planında İsrail’in Doğalgaz arama faaliyetlerinin olduğuna dikkat çekiliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu da Roma’da yaptığı açıklama anlaşmayı “İsrail ekonomisine muazzam etkileri olacak” şeklinde tanımlamadığı görüldü.

Anlaşmanın kamuoyuna açıklanmayan detaylarında İsrail’in yeni bulunan doğalgaz rezervlerinin uluslararası pazarlara satışı için Akdeniz ve Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı projesi üzerinde duruluyor.

Ayrıca Akdeniz'in doğusunda yeni doğalgaz arama-çıkarma çalışmalarının yürütülebilmesi için Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin önemli olduğu ifade ediliyordu.

DENİZDEN ABLUKA DEVAM EDECEK

Başbakan Binali Yıldırım’ın Filistin ve Gazze’ye uygulanacak tüm ambargoların kaldırılacağını ifade etmesinden dakikalar sonra Netanyahu’nun “Denizden abluka devam edecek” kafaların karıştırdı.

Netanyahu’nun bu sözleri uluslar arası kara sularındaki etkinliğini ve Akdeniz’deki İsrail etkinliğinin artması olarak yorumlandı.