“İsrail'in Suriye'de farklı hesabı var”

“İsrail'in Suriye'de farklı hesabı var”
İdlib’de ateşkese rağmen saldırıların durmamasına dikkat çeken Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rusya'nın araya girmesiyle rejim saldırılarına ara verirken bu sefer de İsrail'in provokasyonlarını sürdürdüğünü kaydetti.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

Suriye'nin İdlib kentinde ateşkes ilan edilmesinin ardından saldırılar durmadı. Türkiye'nin İdlib'de çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rusya'nın araya girmesiyle rejim saldırılarına ara verirken bu sefer de İsrail'in provokasyonlarını sürdürdüğünü kaydetti. Karakuş, İsrail'in bölgede farklı hesaplarının olduğunu bunlardan birinin de sözde Kürt devletçiğinin Akdeniz'e açılması olduğunu ifade ederek, Rusya'nın saldırıları açıklamasının ardından bunun daha gözle görülür hale geldiğini belirtti.  Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rusya'nın ateşkes ile birlikte Türkiye'yi sıkıştırmaktan vazgeçtiğinin anlaşıldığını, Türkiye'yi daha da ABD'nin yanına itmek istemediğini aktardı.

Emekli Korgeneral Karakuş, şöyle devam etti: "Rusya, İdlib'den 1-2 milyonun göçmesinin maddi ve manevi etkilerini gördü. İdlib kentinde Suriye ile birlikte belirli bir parçayı da aldılar. Bu nedenle Rusya artık tartıyor bölgeyi. Yeterli gördü Suriye'nin aldığı parçayı. Türkiye ile ABD'nin hamlelerini dikkate aldı. Sürekli provokasyonlar var. Türk bayrağını yakanlar çıktı. Suriye'nin desteklediği terör örgütü PKK'lı olmasa bile bize karşı olanlar var, işi daha da büyütüp Türkiye'yi zora sokmaya çalışanlar. Bu noktada kalırsa yapılanlar Türkiye hamle yapmaz ancak bunun üstüne çıkarsa olanlar müdahale zorunlu olacaktır. ABD de bölgeyi kışkırtıyor. Rusya'nın ABD'nin müdahale ettiğini, Rusya'nın Suriye rejiminin müdahale etmediğini söyledi. ABD de İdlib'de Türkiye'yi sıkıştırıyor."

Ateşkes kararını Rusya'nın Suriye rejimine baskısı sonucu Suriye'nin aldığını dile getiren Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Tek tarafı olmaz bu. Türkiye barışı bozacak bir hareket yapmıyordu. Barışı bozacak durumu Beşar Esad rejimi yapıyordu. ABD ve İsrail'in Türkiye'nin aleyhine provokasyonları sürecek. ABD ile Türkiye güvenli bölge çalışmasına başlayınca İdlib'e yüklendi Suriye rejimi ve Rusya. ABD ile Rusya anlaşır Suriye İdlib'i alırsa bölücü koridor oluşur bunu hep söylüyorum. Suriye orada dayanamaz. Burada ABD ve Rusya'ya dikkat edilmeli. Türkiye bu noktada tamamıyla kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeli. İdlib Suriye merkezi hükümetine kalırsa hemen Büyük İsrailciler İdlib'i delip Akdeniz'e ulaşır. Bu anlamda son günlerde yaşananlar biraz daha anlamlı oluyor. Bunlara dikkat edilmeli" diye konuştu. Beşar Esad'ın İdlib'de daha fazla ilerleyemeyeceğini İdlib'de istediği yeri aldığını belirten Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Bu sefer buna da İsrail müdahale ediyor. Provokasyon yaratıp Türkiye'yi daha zor duruma sokmak istiyor. İdlib'dekilerin Türkiye'ye zorlanması da boşa değil. Rusya kendisi rahatlamak istiyor. Çeçen güçleri bitirmek istiyor. Suriye'ye, bu olaya bütün dünya karışıyor. İdlib'de artık bütün dünyanın karıştığı bir yer haline geldi" dedi.