İsrail’in tercihi Türkiye

İsrail’in tercihi Türkiye
İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye’nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergâh olduğunu söyledi.

İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye’nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olduğunu belirterek, “Fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından çoktan tamamlandı, projeler sadece zaman meselesi. Bölgede şu anki durum Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı gerektiriyor” dedi. Cohen, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecinin tamamlanmasının ardından, Türkiye ile muhtemel bir gaz anlaşması yapılmasına ilişkin, “Türkiye’nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olduğu görüşlerine tamamen katılıyorum. Jeopolitik açıdan bakıldığında, enerji kaynaklarının doğudan batıya, güneyden kuzeye geçişi için bir merkez konumundaki Türkiye olmazsa, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çok zor olur” ifadelerini kullandı.

4 MİLYAR DOLAR GELECEK

Cohen, şöyle konuştu: “Sadece boru hattı yapılması, gaz sahalarının geliştirilmesi ve Türkiye’nin güney kıyılarına iletilmesi için gereken miktar bildiğim kadarıyla 4 milyar dolar. Bu hem yatırımcılar, hem inşaat şirketleri ve hem de iki ülke tarafından ciddi bir iyi niyet ortaya konulmasını gerektiriyor. Ben en azından özel sektör tarafında bu iyi niyetin hali hazırda bulunduğunu söyleyebilirim. Çünkü fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından çoktan tamamlandı. Bu projelere devam edilmesi sadece zaman meselesi. Çünkü herkes ortada bir ihtiyacın mevcut olduğunun farkında.” Türkiye ve İsrail arasında yapılacak bir anlaşmanın bölgesel şartlar göz önünde bulundurulduğunda "doğal" karşılanması gerektiğini vurgulayan Cohen, “Bölgede şu anki durum, Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı gerektiriyor” dedi. 

Cohen, uzun vadede iki ülke arasındaki güvenin yeniden kurulması için bu anlaşmanın çok faydalı olacağını belirtti. 

İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından son dönemde hız kazanan normalleşme süreci çerçevesinde, gaz anlaşmasıyla bölgedeki kaynakların uluslararası piyasalara Türkiye üzerinden aktarılması bekleniyor.