İşsiz gençlerin son çaresi: Özel Güvenlik Şirketleri

İşsiz gençlerin son çaresi: Özel Güvenlik Şirketleri
Türkiye’de genç işsiz sayısı rekor seviyelere ulaştı. Okudukları alanda iş bulamayan gençler ise farklı meslek gruplarına yöneliyor. Son çare ise özel güvenlik şirketleri. Son rakamlara göre özel güvenlikçi sayısı 300 bine yaklaştı.

Deutsche Welle Türkçe’den Aram Ekin Duran’ın haberine göre, Türkiye'de 4,4 milyon ile tarihi seviyelere çıkan işsizlik, ekonominin belki de en kırılgan tarafını oluşturuyor. Türkiye’de 15-34 yaş arasındaki genç işsiz sayısı ise son 1 yılda 326 bin artışla 2 milyon 625 bine ulaşmış durumda. Şirketler 2019’a göre 2020 yılından daha umutlu olsa da, işsizliği azaltmak için her yıl en az yüzde 5 büyümesi gereken Türkiye ekonomisinde yüzde 1-2 düzeyinde düşük büyümenin uzun yıllara yayılabileceği endişesi var. Bu da Türk ekonomisinde işsizlik sorununun kısa zamanda çözülmesinin çok zor olduğuna işaret ediyor. Ancak bir alan var ki, istihdamı azalmak yerine giderek artıyor: Özel güvenlik şirketleri…

SAYI 300 BİNE YAKLAŞTI

Bir özel güvenlik elemanı olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak, ortaokul mezunu olmak ve 1 yıl ve üstü hapis cezası almamış olmak yeterli. Bu özelliklere sahip olanların öncelikle sertifika vermeye yetkili bir özel güvenlik eğitim kurumundan eğitim almaları gerekiyor. Bu eğitim silahsız özel güvenlik görevlileri için 100 saat, silahlı olanlar için ise 120 saat olarak belirlenmiş durumda. Sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yılda 6 kez yaptığı sınavlardan birine girerek başarılı olmak gerekiyor. Beş yıldır özel güvenlik çalışanı olarak görev yapan 31 yaşındaki Asiye Çakır da, bu sınavı geçip sektörde iş bulanlardan biri. Çakır, 2 yıllık Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olduktan sonra güvenlik sektörüne yöneldiğini anlatıyor. Kapı güvenliği olarak görev yaptığını ve işinden memnun olduğunu söyleyen Çakır, “Bu işi yapabilecek niteliklere sahip arkadaşlarıma da bu sektörde çalışmalarını tavsiye ediyorum” diyor.

“FABRİKADA ÇALIŞMAK İSTEMEYENLER…”

Adını vermek istemeyen bir özel güvenlik çalışanı da, yaptığı açıklamada, sektördeki sıkıntılara dikkat çekiyor. Türkiye’de fabrikalarda çalışmak istemeyen gençler için özel güvenlik şirketlerinin ilk seçenek olduğunu söyleyen çalışan, şöyle konuşuyor: “Güvenlik görevlisi olmak için ilk girilen sınavdan başarılı olduysan, her 5 yılda bir yapılan kimlik yenileme sınavında istediğin gibi sallayabiliyorsun. Nasılsa kimlik kartları yenileniyor çünkü. Son dönemde ne olduğu belli olmayan bir sürü merdiven altı güvenlik şirketi çıktı. Onlar sertifika için eğitimlere gitmenize bile gerek kalmadan imza atmayı yeterli görüyor.”