İşsizin parası tahvillere gitti: Merkez Bankası’ndan yeni hamle

İşsizin parası tahvillere gitti: Merkez Bankası’ndan yeni hamle
İşsizlik Fonu’nda olması gereken 131 milyar lira nakit paranın devlet tahvillerine yatırılması tartışma konusu olmaya devam ederken Merkez Bankası’ndan yeni bir hamle geldi. Merkez Bankası, bankalar aracılığıyla 5 milyar liralık tahvil alımı yaparak, İşsizlik Fonu’na nakit akışı sağladı.

Merkez Bankası geçen hafta 9.3 milyar lirayla bugüne kadarki en yüksek haftalık tahvil alımını gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın cuma günü bankalar aracılığıyla İşsizlik Sigortası Fonu'na ait 5 milyar TL tahvil alımı yaptığı belirtiliyor.

Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta başında piyasa yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan satın aldıkları devlet iş borçlanma senetlerini geçici bir süre için TCMB'ye satma olanağı sağlanacağını açıklamıştı. Böylelikle İşsizlik Sigorta Fonu'nun likidite ihtiyacının piyasa işleyişi üzerindeki olası etkileri sınırlandırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amaçlandığı belirtilmişti.

131 MİLYAR LİRA FONLARA YATIRILMIŞTI

İşsizlik Sigortası Fonu’nda bulunan 131 milyar liranın devlet tahvillerine yatırılmış olması daha önce tartışma konusu olmuştu. Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, "130 milyar TL bakiyesi olduğu söylenen İşsizlik Fonu’nda nakit yok. Çünkü işverenden, devletten ve işsizden kesilerek biriktirilen bu fon aylık olarak kamu ihalelerine hazine borçlanmaları için kullanılıyor. Yani devlet bu parayı harcıyor. Tahvil ve bono var, nakit para yok, sadece yükümlülük var" demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Koronavirüs’ün yol açtığı işsizlik dalgasıyla ilgili olarak, "Gerek İşsizlik Fonu'nun sağlam bilançosu, gerek ekonomi kurumlarının ellerindeki araçlar, sürecin uzaması durumuna karşı güçlü duruşumuzun sürmesi için önemli bir destek sağlayacaktır" demişti.