"İşsizlik rakamlarını gizleyen İŞKUR şaibesini artırıyor"

"İşsizlik rakamlarını gizleyen İŞKUR şaibesini artırıyor"
Son 4 aydır işsizlik maaşı istatistiklerini yayınlamayan İŞKUR'a tepki gösteren CHP'li Ünal Demirtaş, “İŞKUR'un böyle bir süreçte işsizlik maaşı başvurularını açıklamaması net işsizlik rakamını gizlediğinin göstergesidir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 10 Mayıs'ta gündeme getirdiğimiz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (İŞKUR) 4 aydır işsizlik maaşı başvuruları ile ödenen miktarı yayınlamamasını TBMM'ye taşıdı.

Sözcü'de yer alan habere göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Demirtaş, “İŞKUR'un böyle bir süreçte işsizlik maaşı başvuruları ve ödenen miktarı açıklamaması net işsizlik rakamını gizlediğinin göstergesidir” diyerek, şunları ifade etti:

“TOBB'un araştırma kuruluşu SPM, şubat ayı işsizlik oranını %14.9 olarak hesapladığını belirtirken, şubat ayında 32 bin sanayi işçisinin de işini kaybettiğini, işsiz sayısının 4 milyonu geçebileceğini ifade etmiştir. DİSK-AR tarafından hazırlanan Mart 2019 tarihli İşsizlik ve İstihdam Raporu'na göre ise dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 302 bin olarak belirlenirken, geniş tanımlı işsizlik oranı %20.9 yani 7 milyon 153 bin olarak ifade edilmiştir. İŞKUR, son 4 aydır işsizlik maaşı başvuru istatistiklerini yayınlamamaktadır. Son olarak şubat ayı istatistiklerini önce web sayfasında yayınlayan İŞKUR, bunları daha sonra kaldırmıştır. Yani Ocak 2019'da 653 bin 925 kişiye 646 milyon lira maaş ödendiği açıklanmış, daha sonra hiçbir açıklama yapmamıştır. Oysa kayıtlı işsiz sayısında Aralık 2018'den bu yana önemli oranda artış yaşanmıştır. Aralık 2018'de 3.509.603 olan kayıtlı işsiz sayısı, Ocak 2019'da 3.775.660, şubat ayında 3.953.325, mart ayında da 4.048.050'ye çıkmıştır. İŞKUR'un böyle bir süreçte işsizlik ödeneği başvurularını ve ödenen miktarı açıklamaması, İşsizlik Fonu ile ilgili zaten şaibeli olan duruma dair şüpheleri daha da artırmaktadır.”

İlgili Haberler