İstanbul Bilişim'in konkordato talebinden sonra konkordato nedir sorusu merak konusu oldu. Peki kimler konkordato talebinde bulunabilir? Konkordato süresi ne kadardır?

İstanbul Bilişim'in konkordato talebinden sonra konkordato nedir sorusu merak konusu oldu. Peki kimler konkordato talebinde bulunabilir? Konkordato süresi ne kadardır?
İstanbul Bilişim'in konkordato talebi İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce reddedildi. Mahkeme şirketin iflasına karar vermesinin ardından "konkardato nedir?" soruları sorulmaya başladı. Peki konkordato nedir? Kimler konkordato talebinde bulunabilir? Konkordato süresi ne kadardır? İşte detaylar...

İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce konkordato talebi reddedilen İstanbul Bilişim'in iflasına karar verildi. bu kararın ardından konkordatonun ne olduğu merak konusu oldu. 

KONKORDATO NEDİR?

Basit tabirle iflastan kurtulmak için karşılıklı tavizlerin verilmesi suretiyle sonuçlanan bir anlaşma veya borç yapılandırması şeklinde adlandırılabilir. Son günlerde çok popüler olmuştur. Konkordato aslında iflas ertelemesi kurumunun kalkması ile de ortaya çıkan boşluğu doldurmuştur.

Hukuken Borçlarını vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçluların kendilerine vade verilmesi veya alacaklıların alacağında indirim yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmesi ve iflastan kurtulması için öngörülen bir düzenleme şeklinde tanımlanabilir.

KİMLER KONKORDATO TALEBİNDE BULUNABİLİR?

İflasa tabi olsun/olmasın tüm borçlular konkordato talebinde bulunabileceği gibi, iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı kimse de konkordato talebinde bulunabilir.

KONKORDATO SÜRESİ NE KADAR?

Borçlunun konkordato talebi ile yasada belirtilen ilgili belgelerin sunumu şartı ile mahkeme 3 geçici mühlet verecektir. Gerekli olduğu takdirde talep üzerine 2 ay da uzatılarak toplamda 5 ay olacaktır.

Mahkeme kesin mühlet hakkındaki kararını ise geçici mühlet içinde verecektir. Kesin mühlet için mahkeme komiser raporunu inceleyecek konkordatonun başarıya ulaşması mümkün ise 1 yıllık kesin mühlet verecektir. Kesin mühlet gerekli olduğu takdirde 6 ay kadar da uzatılabilir. Tüm sürelerin kullanılması halinde, konkordato süreci 23 aya kadar çıkabiliyor.

KONKORDATO NEREDEKİ VE HANGİ MAHKEMEDEN TALEP EDİLEBİLİR?

İflasa tabi olan şirketler için borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden, merkezleri yurt dışında bulunan ticari işletmeler hakkında ise Türkiye'deki şubenin, birden fazla şubenin bulunması halinde merkez şubenin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden, iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden talep edilecektir.

ALACAKLILARIN KONKORDATODAN NASIL HABERİ OLACAK?

Alacaklılar, komiser tarafından yapılacak ilânla, ilân tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. Ayrıca, ilânın birer sureti adresi belli olan alacaklılara posta ile gönderilir.