İnanılmaz ama gerçek: İşte İstanbul'da 160 yıl yaşayan adam

İnanılmaz ama gerçek: İşte İstanbul'da 160 yıl yaşayan adam
Zaro Ağa ... Zaro Ağa 1777'de Bitlis'in Mutki ilçesinin Meydan köyünde doğmuş; 1934'te İstanbul'da ölmüş...

Zaro Ağa ... Zaro Ağa 1777'de Bitlis'in Mutki ilçesinin Meydan köyünde doğmuş; 1934'te İstanbul'da ölmüş... Mezarı İstanbul'da Eyüp Kabristanı'nda. Yani en uzun yaşayan Çinli ile en uzun yaşayan bizim Zaro Ağa, arka arkaya göçüp gitmişler bu dünyadan.

zar-001.jpg

TARİHİ CAMİLERİN İNŞAATINDA ÇALIŞTI

Ömrünü uzatabildiğince uzatmak ve de olabildiğince genç kalmak isteyenlerin çabalarına bakınca; Zaro Ağa'nın ilginç ve trajik öyküsüne göz atmanın sayısız yararları olabilir.

Zaro Ağa dünyaya geldiğinde Osmanlı İmparatorluğu'nun başında I. Abdülhamit tahtta oturmaktaydı. "İlk" gençlik yıllarında İstanbul'a göç ettiğinde ise padişah III. Selim'di.

Şimdi yanlarından geçip gittiğiniz Ortaköy Camii, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı'nda onun emeği vardı. Hepsi o yıllarda inşa edilmişti ve Zaro Ağa bu tarihi yapıların inşaatında çalışmıştı.

dunyada-en-uzun-yasayan-turk-1047170.jpg

UZUN YAŞAMAK İSTEYENLERE YOĞURT TAVSİYESİ

Uzun yaşamı boyunca saltanatını gördüğü padişahları saymaktan yorulursunuz: I. Abdülhamid, III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, V.Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmet Reşat ve Vahdettin...

Kabakçı Mustafa İsyanı'na, Yeniçeriliğin kaldırılışına, Tanzimat'a, Birinci ve İkinci Meşrutiyet'in ve Cumhuriyet'in ilanına tanık oldu.

Kırım Harbi, Rus Harbi, Plevne, Kafkas Savaşı, Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı, işgal yılları ve İstiklal Harbi'ni yaşadı. 

TAM 20 KEZ EVLENDİ

İstanbul'daki ömrünü Tophane'de küçük, mütevazı bir evde geçirdi. Erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi.

Uzun yaşamak isteyenlere; "Bol bol yoğurt yeyin!" derdi.

157 yıllık hayatında tam 20 kez evlendi. Siirt ve İstanbul'daki "eş"lerini hiç ihmal etmedi ama çocuklarının ve torunlarının sayısını o da bilmiyordu.

dunyada-en-uzun-yasayan-turk-1047172.jpg

İstanbul'da hamallık da yaptı. Hamallar Teşkilatı'nı o kurdu.

Daha sonra operatör Emin Bey’in şehreminliği zamanında belediye serhademeliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul’da geçirmiştir ve burada ölmüştür.
Ölümüne yakın ise kapıcılık yapmıştır.

unnamed-012.jpg

ATATÜRK'ÜN HUZURUNA ÇIKTI

Dünya basının odak noktası olmuş ve dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak 1925’te İtalya’yı 1930’da alkol karşıtı bir derneğin daveti üzerine Yunanistan’dan hareket ederek Amerika’yı, 1931’de İngiltere’yi ziyaret etmiştir.

Mustafa Kemal’in huzuruna iki kez çıkmış ve ona sultan diye hitap etmiştir. Mustafa Kemal ile görüştüğünde çok iyi işi yaptığını söylemiş ama kadınlara fazla hürriyet vermesini eleştirmiştir.

Ölümü Yapılan otopside Zaro Ağa’nın oldukça uzun yaşamasına rağmen pek çok sağlık sorunu olduğu tespit edildi. Bunlar arasında tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklıkları ve üç böbreklilik sayılabilir.

zaro-aga-oldu.jpg

Amerikan kaynaklarında geçen Amerika’da öldüğü yolundaki rivayetler muhtemelen Zaro Ağa’nın Amerika’da bir süre yaşaması ve öldükten sonra cesedinin incelenmek üzere Amerikalı bilim adamları tarafından istenilmiş ve gönderilmiş olmasına dayanır.


Ayrıca öldüğünde asıl yaşının 164 olduğu yolunda da iddialar vardır.