İstanbul'da 600 bin bina risk altında

İstanbul'da 600 bin bina risk altında
Beyoğlun'da 4 katlı binanın yıkılmasının ardından eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "İstanbul'da 600 bin riskli bina var" açıklamaları yeniden gündeme geldi.

İstanbul’da son iki yılda 4 ve üzeri katlı toplam 3 bina çöktü. Çöken binalardan 6’şar katlı olan Bağcılar ve Zeytinburnu’ndaki binalar daha önceden boşaltılmıştı. Önceki gün Beyoğlu Sütlüce’de ise kaçak ve ruhsatsız olan 4 katlı bir bina, yan arazideki inşaatın temel kazısı ve aşırı yağışın etkisiyle yıkıldı. Çöken binalar, kaçak ve ruhsatsız yapılar ile riskli binaların durumunu gündeme getirdi.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin bakanlık görevi sırasında kentsel dönüşüm programlarında yaptığı “İstanbul’da 600 bin riskli bina var” sözlerine yeniden gündeme gelirken, bu 600 bin riskli binaya yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini aksi durumda ise benzer yıkımların tekrar yaşanabileceği görüşü ortaya çıktı.

İmar barışının kaçak ve ruhsatsız yapılar için büyük risk taşıdığını aktaran mimar ve mühendisler “Bu yapıların hepsinin incelenmesi gerekir çünkü bu yapılar mühendislik hizmeti almamıştır. Olası bir Marmara Depremi için bu yapıların hepsi risk altındadır. Çünkü bu yapıların deprem güvenliğine bakılmamıştır. Biraz geriye gidersek, Türkiye’de bir ‘Hicret Apartmanı’ ve ‘Zümrüt  Apartmanı’ olayları vardır. Bu yapılar durdukları yerde çöktü. Geçen senelerde de Zeytinburnu’nda binalar durduk yerde çöktü. Olası bir depremde bu sayılar daha da artacak. Kaçak ve ruhsatsız yapılarda hasar olması olasıdır” diye konuştu.

ÖZHASEKİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Öte yandan eski Bakan Özhaseki de 26 Ağustos 2017’de Üsküdar Kirazlıtepe’deki kentsel dönüşüm projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında olası İstanbul depremine yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, “Deprem gelmeden, depreme hazır binaları yapmamız lazım. İnşaatlarda yaptığımız hatalar insanları öldürüyor. İstanbul’da 600 bin riskli bina sayısı veriliyor. Ya deprem gerçeğini göz ardı edeceğiz. Bir gün ansızın gelecek deprem, bizi vuracak. Allah korusun perişan edecek. Ya da binalarımızı yenileyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

SON İKİ YILDA ÜÇ BİNA ÇÖKTÜ

Bağcılar’da 22 Eylül 2016’da daha önceden boşaltılmış 6 katlı bina çökmüş ve olayda can kaybı yaşanmamıştı. Geçen sene 13 Ocak’ta ise Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan Kuran Sitesi’nde 2015 yılının Aralık ayında boşaltıldığı belirtilen 6 katlı bina çökmüştü. Olay sırasında kaldırımda bulunduğu belirtilen Mehmet Akbaş (60) ile 5 yaşındaki Mehmet Özdener hayatını kaybetmiş, 17 yaralı da tedavi altına alınmıştı. En son Beyoğlu’nda önceki gün çöken 4 katlı binada ise şans eseri can kaybı yaşanmamıştı.

Ayrıca Beştelsiz Mahallesi’nde çöken binanın enkazı halen yerinde dururken, mahallede bulunan 16 adet riskli bina kentsel dönüşüm kapsamında yenilendi. Yenilenen binalarda, 34’sı dükkan, 123’ü konut olmak üzere toplam 157 birim bulunuyor.

İlgili Haberler