İstanbul'da art arda depremler

İstanbul'da art arda depremler
İstanbul'da Silivri merkezli şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 5,8 Kandilli Rasathanesi ise 5.7 olarak açıkladı.

İstanbul'da saat 13.59'da deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre 6, AFAD'ın  verilerine göre ise 5.8 büyüklüğünde olan deprem, Silivri açıklarında yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Şiddetli sarsıntının ardından İstanbullular sokaklara çıktı. Okullar, hastaneler ve AVM'ler hızla tahliye edildi. Telefon hatları kesildi, İstanbul'da vatandaşlar birbirine ulaşamadı. Büyük paniğin yaşandığı kentte artçı sarsıntılar devam ediyor.

Deprem kent genelinde ve çevre illerde de hissedildi.

4 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 5.8'lik depremin ardından İstanbul artçı depremlerle sallanmaya devam ediyor. 13.59'da meydan gelen ilk depremin ardından en büyüğü 3.1, 3.2 ve 4.4 olarak ölçülen 22 artçı sarsıntı daha meydana geldi.  Artçı depremler yaşanmaya devam ediyor.

Marmara Bölgesi’nin büyük bir bölümünde hissedilen ve büyük korku ve paniğe neden olan depremin ardından artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. 3.59’da meydan gelen ilk depremin ardından en büyüğü 3.1, 3.2 ve 4.4 olarak ölçülen 2 artçı sarsıntı daha meydana geldi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği deprem sonrası yaptığı açıklamada ''Meydana gelen deprem sonrasında saat 14.20 itibariyle ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır'' ifadelerine yer verdi. 

İstanbul Valiliği aryıca, kentte meydana gelen 5.8'lik deprem nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı.

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğüdeki depremin hissedildiği Kocaeli'de kısa süreli panik yaşanırken tedbir amaçlı okullar tahliye edilerek eğitime yarım gün ara verildi.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Depremin ardından Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 12 km derinlikte 5.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Tüm bölgeye geçmiş olsun, AKOM teyakkuz halinde, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmış değil” ifadelerini kullandı.

BİR PAYLAŞIM DA MANSUR YAVAŞ'TAN

Depremle ilgili bir paylaşım da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan geldi.

Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün İstanbul'da gerçekleşen ve 5.8 büyüklüğünde olan deprem hepimizi korkuttu. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, tekrarının yaşanmamasını diliyorum. Yaşamların yok olmaması için, deprem toplanma alanlarının korunması hayati önem taşımaktadır."

ekran-alintisi-034.png

AFAD'DAN DEPREM SONRASI AÇIKLAMA

İstanbul'daki 5.8'lik depremin ardından AFAD'tan açıklama geldi. AFAD'tan yapılan açıklamada "Şirinevler'de yan yatan bir bina tahliye edilirken Sultangazi ve Eyüp'te iki binada hasar oluştu" ifadeleri kullanıldı.

AFAD'dan İstanbul'daki deprem sonrası yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Depremin ardından, en büyüğü 4.1 büyüklüğünde 18 artçı meydana geldi. Olası takviye amacıyla sevk edilen ekipler dışında, Marmara Bölgesi'ndeki AFAD il müdürlüklerinin tamamının yanı sıra AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü, AFAD İzmir ve AFAD Adana Arama Kurtarma Birlikleri teyakkuza geçirildi.

TDVM'den (Türkiye Deprem Veri Merkezi) alınan verilere göre Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 26 Eylül 13.59'da Mw=5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İçişleri Bakanlığı AFAD, İstanbul'daki ilk belirlemelerde bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar olduğu ve Avcılar'da bir minarenin kısmen yıkıldığı bilgisine ulaştı. Şirinevler'de yan yatan bir bina tahliye edilirken Sultangazi ve Eyüp'te iki binada hasar oluştu.

Olası ihtiyaca karşı AFAD İstanbul Arama Kurtarma Birliği'ne destek olarak Sakarya, Bursa, Ankara ve Afyonkarahisar'daki dört AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden 80 AFAD Arama Kurtarma Uzmanı, İstanbul'a sevk edildi. Haberleşme hatlarındaki sorunun giderilmesi için yürütülen çalışma ise sürüyor.

TDVM'den (Türkiye Deprem Veri Merkezi) alınan verilere göre Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 26 Eylül 13.59'da 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İçişleri Bakanlığı AFAD, İstanbul'daki ilk belirlemelerde bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar olduğu ve Avcılar'da bir minarenin kısmen yıkıldığı bilgisine ulaştı. Şirinevler'de yan yatan bir bina tahliye edilirken Sultangazi ve Eyüp'te iki binada hasar oluştu."

Öte yandan 4 ilden 80 arama kurtarma ekibi İstanbul'a sevk edildiği bildirildi.

“EVLERİNDE ÇATLAK OLUŞAN…”

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin bazı binalarda hasara yol açmış olabileceğini belirterek, “Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler” dedi.

4 ve üzeri artçıların sürebileceğini belirten Kınık şunları söyledi:

“İstanbul Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler.

Bu deprem Marmarada beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri)sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor”

İlgili Haberler