İstanbul'da deprem mi oldu? Son dakika deprem

İstanbul'da deprem mi oldu? Son dakika deprem
İstanbul'da deprem mi oldu? Sorusu dün akşam gündeme damgasını vurdu. Dün sabaha karşı saat 05.36'da Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

İstanbul'da deprem mi oldu? Kaç şiddetinde deprem oldu? Dün gece Yalova'daki son dakika deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ'da hissedildi. Paniğe neden olan deprem vatandaşları ayağa kaldırdı. Depremi hissedenler ise sosyal medya hesabından yorum yağdırdı. Yalova Çınarcık merkezli, saat 05.36'da meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem vatandaşları korkuttu. Deprem en çok 1999 depremini yaşayan Yalovalıları etkileyip o günlere götürdü. Peki uzmanlar 4.1'lik deprem ile ilgili ne düşünüyor. AFAD'ın 4.1, Kandilli Rasathanesi'nin ise 4.3 olarak açıkladığı ve yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen deprem Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da da hissedildi.  Vatandaşlar ise, sabah meydana gelen depremi uykuda yakalandıklarını, aniden gelen bir dalganın onları salladığını ve panikle dışarı çıktıklarını söylediler. Peki uzmanlar dün sabaha karşı gerçekleşen deprem ile ilgili ne söylüyor? İşte detaylar... 

UZMANLARDAN DEPREM AÇIKLAMASI

"99 Gölcük depremiyle kırık ikiye bölündü. Bunlardan bir tanesi Çınarcık çukurunun bulunduğu kesimden; onun kuzeyinden İstanbul Avcılar'a yöneldi. Bu İstanbul'a doğru giden kırıktı, ondan ötesini kıramadı. Çünkü yerin altından 2 km magma yükselimi vardı. Yer kabuğunun kırılganlığını düşürdüğü için beklenen İstanbul depremini yapamadı.

Bunun dışında diğer konu ise Gölcük'ten başlayıp 180 km kırarak gitti. Karamürsel'i kırdı, Çiftlikköy'ü kırdı. Diğer bir kol da Çınarcık üzerinden Esenköy'e doğru ilerledi. Daha ötesine gitmiş olsa İmralı Adası'na gidip oradan da Bandırma'ya ulaşması gerekiyordu. Tam orada kaldı, kabuğu kıramadı daha fazla. Böyle durumlarda gerginlik kırığın uç noktalarında birikmeye başlar.

Burayı tekrar kırması için biriktirmesi gereken güç 6 milyar gigaton. Şimdi bu gücü biriktirirken depremcikler olmaya başlıyor. Bu depremciklerden birisi de bugün olan 4.1 büyüklüğündeki deprem. Kuzey Anadolu kırığının güney kolunda olmuştur. Burada şu şüphe uyandırıyor şu anda. Peki beklenen İstanbul depremi diye ağızda sakın edilen deprem İstanbul üzerinde mi olacak? Yoksa İmralı'nın üzerinde mi olacak diye bir kuşkusu yaratıyor. Eğer beklenen deprem Çınarcık, Gemlik Körfezi'nin olacağı yerde olursa 6,4 6,7 arasında değişebilir.
O depremin öncüsü diyemeyeceğiz ama bir gerginlik biriktirdiğinin işaretidir bu. Şu anda orada bir gerginlik boşalması vardır. Şu anda Marmara çok büyük bir depreme yapacak bir gerginlik biriktirmesi yapmış mıdır? Bana göre şu an yapmamıştır. Onun için bir süre daha beklememiz gerekir diye düşünüyorum."

Bu 4 büyüklüğündeki deprem hepimizi biraz heyecanlandırdı. Yapılacak şey bunu izlemek, hemen arkasından artçıları olacak mı küçülerek sonlanacak mı buna bakacağız. Şu andaki haliyle telaş edilecek bir deprem gibi durmuyor.

KANDİLLİ RASATHANESİ: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4.3

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre; depremin büyüklüğü 4.3 olarak ölçüldü.

İSTANBUL'DAKİ DEPREM SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNE OTURDU

4.1 büyüklüğündeki deprem Twitter’da TT listesinde birinci sıraya yükseldi. Yalova başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından sosyal medya paylaşımları deprem üzerine oldu.