İstanbul'da günde 2,5 milyon kişi sokaklarda: Önlem bunun neresinde

İstanbul'da günde 2,5 milyon kişi sokaklarda: Önlem bunun neresinde
20 yaş altındakilerin sokağa çıkmasının yasaklanması sonrası salgın nedeniyle kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu oldu. Alınan son karara rağmen İstanbul’da yaklaşık 10 milyon kişi sokağa çıkabiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile birlikte korona virüs salgını ile mücadele kapsamında 20 yaşının altındakilere sokağa çıkma yasağı geldi. Alınan bu karar ile birlikte 65 yaş ve üzeri vatandaşların ardından 20 yaşının altındakiler de evlerinden çıkamayacak.  Söz konusu karar ile sokağa çıkması yasaklanan vatandaşların sayısına artış beklenmesine rağmen, nüfusun büyük bir çoğunluğu hâlâ dışarı çıkabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, her fırsatta kentte kapsamlı bir sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gerektiğini vurguluyor.  Şu anki durumda sadece İstanbul’da milyonlarca kişi sokaklara çıkıyor.

YAKLAŞIK 2,5 MİLYON KİŞİ SOKAKTA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’da, Mart ayında, Koronavirüs vakaları görülmeye başlamasından önce ve sonra ortalama olarak kaç kişinin evinden dışarı çıktığını tahmin eden bir çalışma yaptı.

İBB Ulaşım Ana Planı verisi ve modelinden yola çıkılarak, Ulaşım Yönetimi Merkezi (UYM)’nin 947 dedektör verisi ile Belbim Akıllı Bilet verileri kullanıldı. Çalışmada, toplu taşıma kullanan kişi sayısı, özel araç kullanarak dışarıya çıkan kişi sayısı ve yaya hareketliliği tahmin edildi.

Çalışmanın sonucuna göre, Mart ayında, Koronavirüs vakasından önce 2-6 Mart arasında, hafta içi ortalama olarak, İstanbul’da yaşayanların yüzde 75,1’inin günlük dışarı çıktığı belirlendi. Bu oran, Koronavirüs vakalarının yaşanmaya başladığı 23-27 Mart tarihleri arasında ise yüzde 16,1’e düştü. Yani yaklaşık 2,5 milyon kişi sokağa çıkmaya devam ediyor.

İSTANBUL İÇİN CİDDİ RİSK

Pek çok ülke nüfusundan daha fazla olan 2,5 milyon kişinin sokağa çıkıyor olması, Covit-19 vakalarının yüzde 58,5’ine sahip, 16 milyonluk İstanbul için ciddi risk oluşturuyor. 3 Nisan 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de, toplam 20 bin 921 Covit-19 vakası bulunuyor. Bunların 12 bin 231’i İstanbul’da,bin 105’i İzmir’de, 860’ı Ankara’da. İzmir’in 11, Ankara’nın 14 katından daha fazla vakanın bulunduğu İstanbul’da, bir kişi hastalığı 16 kişiye bulaştırıyor.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 5 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözücü Murat Ongun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler sonrası İstanbul’da sokağa çıkma yasağı ile kaç kişinin evlerinde kalacağını söyledi. Ongun, yaklaşık 5 milyon İstanbullunun sokağa çıkamayacağını söyledi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“İstanbul’da 20 yaş altı nüfusumuz 4 milyon 570 bindir. 65 yaş üstü nüfusumuz da 1 milyon 157 bindir. Cumhurbaşkanlığı kararı ile şu an 16 milyonluk İstanbul’da yaklaşık 5 milyon 750 bin kişiye sokağa çıkma yasağı gelmiştir.”

muratt.JPG

10 MİLYON KİŞİ YİNE SOKAKLARDA

İstanbul’da alınan son karardan sonra 5 milyon 750 bin kişinin evlerinde kalacak olmasına rağmen yaklaşık 10 milyon kişi potansiyel olarak dışarda olmaya devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, her fırsatta kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı kararı alınması gerektiğini vurgulasa da yetkililerin tersi yöndeki tavrı sürüyor.